Groen over site Thor in Torhout: “Eerst het verkeer, dan pas de bouwheer”

Ruben Vangheluwe. © Foto JS
Johan Sabbe

De herbestemming van de site van de oude meubelfabriek Thor is actueel.

Het CD&V-stadsbestuur overweegt om er, naast handel en wonen, ook projecten van openbaar nut te realiseren, want te veel en te grote winkels op die locatie zou volgens het milieu-effectrapport (MER) tot serieuze mobiliteitsproblemen leiden met de nu al drukke Noordlaan in de buurt. N-VA betreurt dat dit de zoveelste gemiste kans dreigt te worden om er grootschalige kleinhandel ruimte te geven.

Leefbare buurt nodig

Ook Groen mengt zich nu in het debat. “De herbestemming van de site Thor mag in geen geval mobiliteitsproblemen veroorzaken”, aldus Groen-voorzitter en gemeenteraadslid Ruben Vangheluwe.

“Voor ons is een vlotte mobiliteit het belangrijkste, met op kop de aandacht voor de zwakke weggebruiker. Eerst het verkeer, dan pas de bouwheer is en blijft de leuze van onze partij. We willen een herbestemming die voor Torhout een meerwaarde oplevert. Dat kan kleinhandel zijn, maar mag ook kwaliteitsvol wonen zijn, infrastructuur voor sport en recreatie, speelruimte voor de jeugdbewegingen uit het lokalencomplex Sperregem of een mix van dit alles. Wél willen we dat de hele buurt kan participeren, dus niet enkel de directe omwonenden, want de herinrichting zal een impact hebben op velen.”

“We vinden dat een leefbare buurt sowieso boven een economische buurt gaat, zeker nu zwart op wit uit het MER blijkt dat de verkeersdrukte problemen zou geven bij een invulling met 70% handel en 30% wonen. Wat de herbestemming van de site Thor ook wordt, de vlotte doorstroom van het verkeer moet verzekerd zijn.” (JS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier