Grensparking Callicannes in Poperinge wordt volledig afgesloten

Redactie KW

Vanaf vrijdag 31 maart wordt de openbare parking Callicannes, op de grens van Poperinge en Steenvoorde, volledig afgesloten en geldt er een parkeerverbod, net als op de bijhorende Callicannesweg.

Dat besliste de Poperingse burgemeester Christof Dejaegher (CD&V) na toenemende meldingen van wantoestanden en de stijgende aanwezigheid van transmigranten op en rond deze parking sinds half januari. “In het verleden is ons stadsbestuur al vaak aangesproken door buurtbewoners en plaatselijke handelaars die zich, terecht, zorgen maakten over wantoestanden op en rond de parking“, zegt Dejaegher. “Zo waren er onder meer meldingen over sluikstorten, overvolle vuilnisbakken, fout parkeren en langdurig kamperen door vrachtwagenchauffeurs. Er was slechts sporadisch sprake van transmigranten.”

“Sinds midden 2016 zijn de wegen rond de parking en achter de groenzone in ons beheer gekomen, na overdracht door de Vlaamse overheid. Het feit dat de gebouwen op de parking in het beheer zijn van de federale overheid (Regie der Gebouwen) en de parking tot het domein van de Vlaamse overheid behoort, bemoeilijkt de situatie alleen maar en werkt de verdere verloedering in de hand. We hebben daarom al meermaals aangedrongen bij de Regie der Gebouwen om de gebouwen te verkopen om de gemelde problemen te lijf te kunnen gaan.”

“Situatie niet langer houdbaar”

De sluiting van de ‘jungle van Calais’ zorgde voor een licht voelbare stijging van het aantal transmigranten op en rond de parking van Callicannes, maar het ging in geen geval om een alarmerende stijging. “Sinds januari van dit jaar voelen we het aantal klachten van omwonenden en handelaars echter wel sterk toenemen”, duidt Christof Dejaegher. “Misschien heeft dit te maken met één of andere ons onbekende beslissing in Frankrijk, maar het is opvallend. De indruk leeft zelfs sterk dat het op een georganiseerde wijze gebeurt.”

Grensparking Callicannes in Poperinge wordt volledig afgesloten

“De situatie is niet langer houdbaar op deze wijze. Er moet ingegrepen worden, de openbare orde en niet in het minst de openbare hygiëne komen duidelijk in het gedrang“, zegt de burgemeester. “Er zijn enkele meldingen van vechtpartijen met chauffeurs, houten paletten werden ontvreemd en zijn in een schuilhok voor dieren teruggevonden, er slingerde overal afval (achtergelaten tassen, jassen en andere kledij, plastiek …), ook op de akkers en velden van de landbouwers, die in hun velden duidelijk voetsporen konden zien. Dit leidt zonder ingrijpen onvermijdelijk tot schade aan gewassen en machines.”

Afval op landbouwvelden

De landbouwers hebben zelf al vaak afval op hun velden verzameld, wat door de stadsdiensten werd opgehaald. De stadsdiensten hebben in het verleden ook al vaak moeten langs gaan om op te ruimen en hebben eind 2016 alle lage begroeiing in het bosje en rond de gebouwen verwijderd. “Dat mensen schuilhokken van weidedieren gebruiken om de kou te trotseren, is overigens mensonterend,” benadrukt de burgemeester. “Door de wantoestanden kiezen we voor kordate maatregelen en zijn we genoodzaakt de wegen naar de parking tijdelijk maar volledig fysiek af te sluiten door middel van betonnen obstakels”, schetst de burgemeester. “Daarnaast voorzien we ook systematische controles en evaluaties van de toestand in Callicannes. We blijven de situatie dus zeker op de voet volgen.”

In het beste geval worden de wegen op en rond de grensparking Callicannes eind september terug opengesteld. Zo nodig worden het besluit van de burgemeester en de verkeersmaatregelen nog verlengd.

(AHP-Foto’s MD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier