Greenyard roept sperziebonen terug wegens mogelijke besmetting met giftige doornappel

© JC
Redactie KW

Greenyard Frozen roept diepgevroren sperziebonen terug omdat deze delen van de giftige doornappelplant kunnen bevatten.

Groente- en fruitverwerker Greenyard blijft in woelig vaarwater zitten. Het bedrijf, dat ongeveer 400 werknemers heeft in de West-Vlaamse vestigingen in Westrozebeke en Langemark, kondigde vorige week nog maar aan dat er wereldwijd 422 jobs geschrapt, of het krijgt een nieuwe tegenslag te verwerken.

De afdeling Greenyard Frozen France roept nu diepgevroren sperziebonen omdat deze delen van de giftige doornappelplant kunnen bevatten. De wetenschappelijke naam van doornappel is Datura stramonium. De plant bevat hoge concentraties alkaloïden, waaronder atropine, hyoscyamine en scopolamine en behoort tot de nachtschadefamilie. Zelfs kleine hoeveelheden alkaloïden zijn al giftig zijn en kunnen tot een coma of zelfs de dood leiden, zo laat het Franse ministerie van Landbouw en Voedsel weten.

Het is niet bekend of er mensen ziek geworden zijn van de sperziebonen maar het Rapid Alert System for Food en Feed (RASFF) registreert de melding als een consumentenklacht. De merkloze sperziebonen die verkocht zijn bij Carrefour met de lotcodes 8058M en 8120MX en de datum ‘februari’ worden teruggeroepen. Ook de sperziebonen van Cuisine de France met de lotcodes 8026M, 8026MX en 8155MX en de datum januari 2020 worden teruggeroepen, evenals de sperziebonen van D’aucy met de lotcodes 8176M, 8176MX en 8205MX en houdbaarheidsdatum juni 2020.

(TOGH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier