Gratis ‘Oe ist ?’-workshops voor de middelbare scholen

Vlnr. Nele Bastiaens van het Oe ist-team, directrice Veerle Vanoost van Viso, Simon Clinckemaillie van Arktos vzw, gedeputeerde voor welzijn Myriam Vanlerberghe en Phebe Devadder van het Oe ist-team. © Stefaan Beel
Jos Remaut

Tijdens de laatste maanden van zijn bestaan, schakelt het provinciale welzijnsprogramma ter preventie van zelfdoding nog een tandje hoger : na de opgemerkte zomertoer langs festivals en kustevenementen, worden er nu gratis workshops aangeboden aan de middelbare scholen.

De campagne ‘Oe ist ?’ werd in 2014 door de Provincie West-Vlaanderen opgestart na de vaststelling dat de zelfdodingscijfers bij ons hoger liggen dan in de andere provincies : maar liefst vijf West-Vlamingen per week stapten in dat jaar uit het leven. De campagne wil de West-Vlamingen ertoe aanzetten om hun problemen niet langer op te kroppen, maar er op een betere manier met elkaar over te praten en om meer te luisteren naar elkaar. Jongeren zijn hierbij een belangrijke doelgroep.

Tussen nu en begin december trekt men nu ook naar de middelbare scholen. 48 scholen tekenden al in voor een of meerdere workshops, maar er kunnen er nog wel een aantal bij. De workshops worden overigens gratis aangeboden. Elke leerling die deelneemt krijgt na afloop een heuse Oe ist?-pet, en dat is volgens gedeputeerde Myriam Vanlerberghe voor hen echt wel een hebbeding. Scholen die intekenen op minstens twee workshops mogen zich Oe ist?-school noemen.

Er is keuze uit vier workshops voor de leerlingen met hun leerkrachten : Slam Poetry met rapper Brihang, Versterken van weerbaarheid (door vzw Arktos), Omgaan met genderidentiteit (door vzw Wel Jong Niet Hetero) en Online hulpverlening (door JAC Oostende). Er is ook een specifieke workshop voor leerkrachten : Suicidepreventie : signalen detecteren en bespreekbaar maken.

Viso Roeselare Campus Polenplein is alvast heel enthousiast op dit aanbod gesprongen : alle tweedejaars van deze TSO-BSO-school met studierichtingen in de zachte sector volgen zo’n workshop. “Wij merken immers een toename van het aantal leerlingen met psychische problemen, zowat één op vijf heeft er tegenwoordig mee te maken. En daar willen wij iets aan doen”, zegt directrice Veerle Vanoost.

Eind dit jaar is het gedaan met Oe ist ?, want vanaf 1 januari 2018 zijn de provincies niet langer bevoegd voor welzijn. Dit zal hard vallen voor Myriam Vanlerberghe, die haar hele hart en ziel in het project heeft gelegd. “Ik hoop echt dat het toch nog op een of andere manier kan blijven voortbestaan”, zegt ze, “want de inzet is té belangrijk.”

Meer info over de campagne en de workshops : www.west-vlaanderen.be/oeist

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier