Grap loopt (een beetje) uit de hand in Rekkem

Redactie KW

Er heerste even grote opschudding in Rekkem, toen bleek dat er een nieuwe industriezone zou komen waar niemand iets van af wist.

Even was er grote opschudding in Rekkem. Er zou een nieuwe industriezone komen op een stuk landbouwgrond voor de Sint-Niklaaskerk. En aan de overkant: serviceflats. Langs de Sint-Niklaasdreef wapperden dan ook al zwarte vlaggen en hingen pamfletten uit. Opschudding voor niks, zo blijkt nu, want het gaat om een ludieke verjaardagsstunt.

Geen enkele aanvraag te vinden

De dienst Ruimtelijke Ordening van Menen kreeg begin deze week een verontruste telefoon. Er komen serviceflats in de Sint-Niklaasdreef waar André Sonneville vandaag nog woont, klonk het. ‘Hoe zit dat met de vergunning en waarom weten wij niks over een aanvraag?’

Onze diensten moesten het antwoord schuldig blijven en konden geen aanvraag terugvinden“, vertelt schepen Mieke Syssauw (Open VLD).

Grap loopt (een beetje) uit de hand in Rekkem

Even later rinkelde de telefoon ten huize Sonneville. Aan de andere kant van de lijn hing een ongeruste pastoor Chris Deconinck. “Wat gebeurt hier allemaal? Komt er een industrieterrein voor mijn mooie kerk?”, vroeg die zich onthutst af. Intussen kreeg André Sonneville de ene telefoon na de andere. Geïnteresseerde kopers zagen een advertentie in een plaatselijk reclameblad en wilden onderhandelen over de prijs.

Maar zelf wist André Sonneville van niets. Al snapte hij na een tijd wel van waar de wind waaide. “Wat een ongelofelijke grap”, lacht hij. “Ik werd maandag zeventig en de vriendengroep De Soupapkes heeft mij een lelijke poets gebakken. Ik ben al mijn leven lang bezig met ruimtelijke ordening en bouwprojecten. Soms krijg ik de kritiek dat ik Rekkem helemaal zal volbouwen. Ze hebben mij dus goed liggen gehad.”

“Grap meer dan geslaagd”

André Sonneville is tegenwoordig voorzitter van de gemeentelijke commissie ruimtelijke ordening (Gecoro) en was veertig jaar actief in de woonsector. Hij is voormalig directeur van de Zuid-West-Vlaamse Sociale Huisvestingsmaatschappij. De vrienden van De Soupapkes lachen dan ook in hun vuistje. “Schitterend. De hele commotie hadden we niet verwacht, maar is aardig meegenomen. Onze grap is meer dan geslaagd”, zegt houthandelaar Renaat Pype, lid van De Soupapkes. “Kijk, André vertelt alleen maar over huizen en over bouwen. Dus hebben we via een advertentieblad zijn eigen huis te koop gezet. Aan de overkant is een stuk landbouwgrond. We hebben laten uitschijnen dat hier LAR 3 komt. Tegelijk lieten we via zwarte vlaggen en opschriften zoals ‘Geen stank in onze straat’ blijken dat we daar niet mee opgezet zijn.”

(XC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier