Grafkelder voor 27 Brugse alleenstaanden wint prijs van het publiek bij Monumentenprijs

Redactie KW

27 alleenstaanden die vier jaar geleden samen een arduinen grafzerk kochten, hebben de publiekprijs van de Monumentenprijs Brugge 2015 gewonnen.

Voor de Monumentenprijs Brugge 2015 werden maar liefst 27 projecten ingediend: 18 restauraties uit de binnenstad en 7 projecten die zich in de deelgemeenten bevinden. Een zeskoppige vakjury kreeg de moeilijke taak om zich over deze dossiers te buigen. Na lang beraad besliste de jury om de prijs op te splitsen en twee evenwaardige winnaars aan te duiden. Beide winnaars mochten een geldbedrag van 1.500 euro in ontvangst nemen.

De jury was vol lof over de zorgvuldige restauratie van het middeleeuws diephuis van de familie Muls-Leenders in de Pottenmakersstraat 26. Het pand was lang onbewoond en totaal verloederd. Tweede winnaar werd het hoekpand van het gezin Van der Voort-Van Middelem op het Sint-Jansplein 12. De waardevolle historische elementen kregen een zorgvuldige restauratie, zodat de geschiedenis en de historische gelaagdheid van het pand weer zichtbaar én voelbaar worden.

Ook het publiek had een vinger in de pap. De Dienst Monumentenzorg en de Communicatiedienst werkten samen een tentoonstelling uit die je in het Brugse Vrije kon gaan bekijken. De hele maand december kon het publiek zijn stem uitbrengen, ook via het internet. Winnaar van de Publieksprijs werd Chambre Dood. Vier jaar geleden kochten 27 alleenstaande vrienden en kennissen, die samen begraven willen worden, de arduinen grafzerk van de familie Devaux-Chantrell uit 1862. De grafkelder, die je op de Centrale Begraafplaats Vak 5/zerk 42 vindt, werd heringericht met plaats voor 27 urnen. Een letterkrans met het opschrift ‘Chambre Dood’ in cortenstaal omringt de zerk.

(svv)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier