Grafdelvers stoten op bom uit Wereldoorlog I in Avelgem

De obus die werd aangetroffen in de grafput op het Avelgemse kerkhof. © GBA
Redactie KW

Het kerkhof van Avelgem werd even opgeschrikt toen tijdens het delven van een grafput een obus uit de Eerste Wereldoorlog werd gevonden. De bom van Duitse makelij werd gevonden door twee jonge werknemers die de politie op de hoogte brachten. Maandag kwam Dovo ter plaatse om het springtuig weg te halen.

Zaterdagmiddag stootten de twee grafdelvers tijdens de voorbereidingen op de obus. De lokale politie nam meteen de nodige maatregelen en sloot het kerkhof af voor bezoekers. De familie van de overledene in kwestie, die door het voorval niet begraven kon worden, werd gecontacteerd. Het lichaam werd na de afscheidsdienst terug gebracht naar het funerarium tot de obus maandag door Dovo verwijderd kon worden.

Grafdelvers stoten op bom uit Wereldoorlog I in Avelgem
© GBA

Dovo betreurde dat ze pas maandag verwittigd werden, maar volgens burgemeester van Avelgem Lieven Vantieghem (CD&V) klopt dat niet. “Gelukkig kreeg ik weerwoord via de radio en kon ik zo bevestigen dat de politie zaterdag al contact opnam met Dovo. Zij beslisten zelf om maandag het projectiel op te halen. We deden al het nodige om de veiligheid van onze burgers te vrijwaren door het kerkhof af te sluiten voor iedereen en kwamen tot een correcte oplossing samen met de familie van de overledene.”

De begrafenis zelf vindt vandaag plaats, de gemeente Avelgem neemt de extra kosten op zich. En Dovo? Zij namen de obus mee om ze onschadelijk te maken in de nieuwe ontmantelingsinstallatie in Poelkapelle. (GBA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier