Graaggeziene pastoor van Bredene krijgt afscheidsfeestje

Geert Bamelis neemt binnenkort afscheid van zijn parochie in Bredene. © GF
Redactie KW

Pastoor Geert Bamelis van Bredene is zaterdag 27 september de centrale gast op een afscheidsfeestje. Op 1 oktober neemt hij afscheid als pastoor. Hij is dan 75 jaar oud.

Sinds zijn priesterwijding in 1972 was hij achtereenvolgens medepastoor in Sint-Petrus en Paulus in Oostende, (mede)pastoor in Ver-Assebroek, pastoor in de Vuurtorenwijk Oostende, haven-aalmoezenier in Antwerpen en directeur van het oecumenisch zeemanshuis ‘Stella Maris’ in diezelfde stad. De laatste tien jaren was hij pastoor in de federatie Bredene-Vuurtoren. Hij woonde in de pastorie van de Sint-Rikiersparochie Bredene-Dorp.

“Geert zat vol gaven en stond iedereen bij in blije en trieste momenten. Bij overlijdens stond hij er op de familie zo vlug mogelijk bij te staan met zijn eigen stijl en biddende aanwezigheid”, aldus penningmeester Daniel Verleene van de kerkraad in Bredene. “We zullen hem onthouden met zijn duidingen in de weekendvieringen. Met zijn micro in de hand, voor het altaar, oog in oog met ons, raakte hij onze levensvragen aan en plaatste die glashelder in het licht van het evangelie. Zonder blaadjes leek het wel of hij het ter plekke bedacht.”

“Hij kon de mensen echt boeien”

“We kregen eten en drinken tijdens zijn toespraken en hadden stof om over te discussiëren. Hij kon het, de mensen boeien door zijn uitleg, zijn duiding, zijn geloof. Maar opgelet als er iets verkeerd aangegeven of gelegd werd tijdens zijn tafelgebed: het leek wel of hij overal ogen had. Er ontsnapte hem niets, juist is juist en zo ging het ook.”

Voortaan valt Bredene onder een nieuwe pastorale eenheid met Dirk Spanhove als pastoor van de federatie.

Zaterdag is er een plechtige eucharistieviering om 11 uur in de Sint-Rikierskerk, aansluitend is er een receptie waarop iedereen welkom is in zaal Cappelrie achter de kerk.

(FJA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier