Gouverneur ziet nieuwe piek transitillegalen en vraagt extra steun voor toeristisch seizoen

© BELGA
Redactie KW

Na een maandenlange daling van het aantal opgepakte transitillegalen aan de kust, is er voor het eerst dit jaar sprake van een opwaartse trendbreuk. Dat meldt West-Vlaams gouverneur Carl Decaluwé, die meteen extra inspanningen vraagt van de federale overheid, maar ook van de Britten.

“We moeten alert blijven om alles beheersbaar te houden, zeker nu het toeristisch seizoen aanbreekt“, aldus Carl Decaluwé.

Waar het aantal opgepakte transitmigranten in het begin van het jaar nog tegen de 1.000 per maand opliep, viel dat cijfer in mei terug tot 335, het laagste cijfer van 2016. “Maar we zien sinds kort een nieuwe opstoot. In de eerste zeven dagen van juni zitten we al aan 114″, aldus Decaluwé. De gouverneur spreekt de jongste twee weken van een trendbreuk. Opvallend, heel wat nieuwe nationaliteiten duiken op, met vooral heel wat Irakezen en Noord-Afrikanen uit Algerije, Eritrea en zelfs Marokko. Iraniërs blijven wel de belangrijkste groep. Dat wijst volgens Decaluwé dat er mogelijk een nieuwe route is ontstaan richting Zeebrugge, van waaruit transitillegalen proberen in het Verenigd Koninkrijk te raken.

Anderzijds lijken mensensmokkelaars creatiever te worden met nieuwe pistes

“Anderzijds lijken mensensmokkelaars creatiever te worden met nieuwe pistes. Hier zit een organisatie achter, en mogelijk zijn er zelfs mensensmokkelaars aanwezig in Zeebrugge“, aldus gouverneur die verwijst naar een actie in de nacht van woensdag op donderdag waarbij 44 vluchtelingen bij de kraag zijn gevat. Ook het aantal transitillegalen die zich verstoppen in vrachtwagens neemt terug toe. “De actie van vannacht heeft resultaat opgeleverd. Dat is een teken dat er nog meer acties moeten komen.”

Decaluwé roept de overheid op om te hulp te schieten nu het toeristische seizoen eraan komt. Er blijft een probleem van mankracht, dus vraagt hij extra middelen van de federale politie. De lokale politie zal zich namelijk de komende maanden meer moeten richten op kusttoerisme. De kust krijgt jaarlijks zo’n zeven miljoen toeristen op bezoek.

“We bekijken ook of we drones kunnen inzetten om onder meer de grenzen te bewaken. We moeten die nieuwe technologiën kunnen aanwenden”, aldus Decaluwé. Hij zal per brief minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) en minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) ook voorstellen om privé-bewakingsfirma’s in te schakelen om in te zetten op parkings. “En daarnaast verwacht ik ook wat inspanningen van de Britten rond de beveiliging van de haven van Zeebrugge. Dat hebben ze gedaan voor Duinkerke en Calais, dus ze mogen ook middelen vrijmaken voor Zeebrugge”, meent de gouverneur.

“De toestand is op dit moment zeker niet dramatisch, maar het is zaak om alert te blijven en de situatie beheersbaar en controleerbaar te houden”, meent Carl Decaluwé.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier