Gouverneur Decaluwé wil drones inzetten om toestroom aan illegalen tegen te gaan

10/06/16 om 16:05 - Bijgewerkt om 16:22

Worden er binnenkort drones ingezet om de toestroom aan illegalen tegen te gaan? "Ze kunnen een groot hulpmiddel bieden in de strijd tegen illegaal verblijf", stelt provinciegouverneur Carl Decaluwé alvast.

Gouverneur Decaluwé wil drones inzetten om toestroom aan illegalen tegen te gaan

Vliegen er binnenkort drones langs de grens met Frankrijk om illegalen tegen te gaan? © MM

Sinds begin juni is er opnieuw een piek in het aantal opgepakte illegalen in West-Vlaanderen. Waar in mei nog sprake was van een 'laagtepiek' - er werden slechts 335 illegalen opgepakt verspreid over de hele maand - is er nu terug sprake van een sterke stijging.

Een knik in de curve

"In de eerste week van juni alleen al werden er 150 mensen opgepakt", zegt gouverneur Carl Decaluwé. "Maandenlang was er sprake van een daling, maar de opmars is nu terug opvallend." Het doel van de zogenaamde transitillegalen is duidelijk. Ze komen naar West-Vlaanderen afgezakt, veelal Zeebrugge, met maar één doel: de oversteek maken naar Groot-Brittannië.

De stijgende trend van de laatste week is alvast zorgwekkend met het toeristisch seizoen in aantocht. Eerder al uitte de horecasector in Zeebrugge haar ongerustheid. "Er is sowieso hulp nodig van de federale overheid om de toestroom een halt toe te roepen", meent Carl Decaluwé. "In het zomerseizoen hebben de lokale politiezones hun handen vol met de miljoenen dagjestoeristen die afzakken naar de kust. Vanzelfsprekend blijft er dan minder tijd over om jacht te maken op illegalen."

Delen

"Er moet zeker iéts gebeuren"

Een van de voorstellen die op tafel ligt is het inzetten van drones om de toestroom van illegalen tegen te gaan. "Ze kunnen zeker een meerwaarde bieden", stelt gouverneur Decaluwé. "Langs de grenzen kunnen drones ingezet worden die over het hele gebied patrouilleren. Als er iets verdachts wordt opgemerkt, kan een mobiele patrouille meteen uitrukken om de illegalen te onderscheppen. Tot eind april waren er grote controles aan de grenzen. Ik pleit niet voor een herinvoering hiervan, maar er moet zeker iéts gebeuren. We moeten er alles aan doen om de situatie beheersbaar te houden", besluit de gouverneur.

(MM)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!