Gouverneur Decaluwé tot bevolking: “Help de illegale vluchtelingen niet”

© BELGA
Redactie KW

De provinciegouverneur van West-Vlaanderen heeft maandag een opmerkelijke uitspraak gedaan.

Vandaag werden er opnieuw zo’n 40 illegale vluchtelingen opgepakt in en rond de haven van Zeebrugge. De politie kan echter niets méér doen dan de mensen registreren en ze opnieuw laten gaan, met een bevelschrift om ons land te verlaten. Niettemin wil gouverneur Carl Decaluwé op dergelijke acties blijven inzetten. Tegelijk doet hij een oproep tot West-Vlamingen die hun hart laten spreken tegenover de illegale vluchtelingen.

“Help hen niet”, zegt hij. “Het zijn echt mensen die op den tjool zijn. Het is niet plezierig om dit te zien en het mee te maken, maar we moeten nu eenmaal een lijn trekken. Zoniet zal deze situatie nog meer escaleren en is ze niet meer beheersbaar. Voedselbedeling is een extra aantrekkingspool en raad ik dan ook ten zeerste af. Het zorgt alleen maar voor extra werk voor onze politiemensen.”

Veelal alleenstaande mannen

Sinds begin dit jaar zijn reeds 890 mensen zonder geldige verblijfsdocumenten opgepakt in West-Vlaanderen, waarvan 452 in Zeebrugge alleen. Het gaat in 55 procent om Iraniërs, voornamelijk alleenstaande mannen. Ze proberen in kleine groepjes in te breken in trailers, en verschuilen zich in de duinen, bosjes of in leegstaande panden. De gouverneur heeft het ook over 300 zogenaamde ‘dark numbers’, illegalen die nog niet geregistreerd zijn, en telkens weten te vluchten.

“Het is niet plezierig om dit te zien, maar we moeten nu eenmaal een lijn trekken”

Decaluwé is tevreden over de acht extra mensen die hij kreeg en de steun. “We hebben 3.840 uren extra steun gekregen. We zijn minister Jambon erkentelijk, maar we blijven meer vragen om de situatie beheersbaar te houden tegen dat het toeristisch seizoen aanbreekt. Alles is beheersbaar, maar we werken liever preventief. Gelukkig werken de politiezones hier goed samen.”

Al contact met ngo’s

Carl Decaluwé geeft ook mee dat er al preventief contact is opgenomen met ngo’s voor mocht de situatie escaleren en dat er onderzocht wordt wat er wettelijk nog kan gedaan worden. Daarvoor steunt hij op het gemeentedecreet. Ook de FOD Volksgezondheid wordt betrokken, onder meer door de recente uitbraak van mazelen in Calais. “Van zodra hier een uitbraak gekend is, moet dat gemeld worden. Er is op dit moment nog geen melding geweest.”

(FJA/Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier