Gouverneur Decaluwé roept gemeentebesturen op om hun stroomverbruik in kaart te brengen

© BELGA
Redactie KW

Gouverneur van West-Vlaanderen Carl Decaluwé dringt bij de gemeentebesturen aan op het snel aanleveren van precieze gegevens over hoeveel elektriciteit ze denken nodig te hebben, mocht ons land binnen afzienbare tijd met een stroomtekort kampen.

Door schade na sabotage in de kerncentrale van Doel 4 dreigt ons land binnen hier en enkele maanden mogelijk met een stroomtekort te maken te krijgen. In het beste geval wordt de schade tegen begin september hersteld, maar dat kan ook pas eind dit jaar worden. Experts zijn momenteel nog de schade aan het opmeten.

Wordt het dat doemscenario, dan kan het betekenen dat België bij een stevige winterprik de tering naar de nering zal moeten zetten. Concreet: dat vooral in plattelandsgemeenten de stroomtoevoer tijdelijk wordt platgelegd.

Inventaris opstellen

Daarom zijn de gouverneurs van de verschillende provincies nu al in overleg getreden over hoe de situatie in dergelijke gevallen moet worden aangepakt. Daar waren ze al mee bezig, doordat enkele centrales sowieso vanwege onder andere onderhoudswerken tijdelijk stilvallen, maar het overleg komt nu in een stroomversnelling. Bedoeling is om een inventaris op te stellen, zodat ingeschat kan worden hoeveel elektriciteit de gemeentes hoe dan ook nodig hebben. Het gaat dan om bevoorrading voor bijvoorbeeld rusthuizen en ziekenhuizen, en voor het in werking houden van waterpompen.

Carl Decaluwé roept de gemeentebesturen dan ook op om snel werk te maken van een concrete inschatting.

(FJA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier