Gouverneur Carl Decaluwé overtuigd dat de huidige aanpak tegen illegalen in de haven loont

Redactie KW

Begin augustus alleen al werden er in de haven 20 illegalen aangetroffen die het gebied hadden binnengedrongen. Maar liefst 13 daarvan werden woensdag in één keer opgepakt.

Het probleem met de illegalen in de haven van Zeebrugge stelt zich al een hele tijd. Via de haven proberen de gelukzoekers in het Verenigd Koninkrijk te geraken door in containers en vrachtwagens te kruipen. Om chauffeurs te waarschuwen werd eerder al een campagne met flyers in tien talen en verkeersborden gelanceerd. Om de indringende illegalen enigszins te counteren, is het binnendringen van een havenfaciliteit sinds midden juni een strafbaar feit geworden. De 13 vluchtelingen die gisteren werden aangetroffen, kregen onderdak bij de Scheepvaartpolitie in afwachting van de beslissing van de Dienst Vreemdelingenzaken.

De laatste twee maanden is de situatie gestabiliseerd

“Dit is uiteraard geen toeval”, stelt gouverneur Carl Decaluwé. “Om de twee dagen zijn er acties en dan is het logisch dat er meer illegale vluchtelingen opgepakt worden. Maar de laatste twee maanden is de situatie gestabiliseerd. Justitie en politie leveren schitterend werk. Het is ook een goede zaak dat vluchtelingen die de haven binnendringen correctioneel vervolgd kunnen worden. Als ze weten dat ze hier kunnen vastzitten zullen ze niet meer komen. Zo’n aanpak heeft echt wel een afschrikeffect. Ook de flyers ter preventie van mensensmokkel, die worden uitgedeeld aan vrachtwagenchauffeurs, zijn positief. De combinatie van sensibilisering, politieacties en correctionele vervolging loont”, aldus Decaluwé.

(MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier