Gouverneur Carl Decaluwé ondertekent charter Buurtinformatienetwerk Jachthavens Belgische kust

© Benny Proot
Redactie KW

Gouverneur Carl Decaluwé heeft woensdagavond het charter Buurtinformatienetwerk (BIN) Jachthavens Belgische kust ondertekend.

Het charter, dat vooral het veiligheidsgevoel wil verhogen, is een samenwerking tussen verschillende bestuurlijke en politionele partners en de afgevaardigden van de vijftien jachtclubs aan onze kust. Met dit Buurtinformatienetwerk heeft West-Vlaanderen de primeur.

De lente lijkt in het land en dat doet dromen van een mooi kustseizoen. Ook dit jaar zullen velen naar onze badsteden afzakken om er plezier te beleven in onze jachthavens. “Helaas komt niet iedereen met even nobele motieven naar onze kust“, zegt gouverneur Carl Decaluwé. “We mogen zeker niet dramatiseren, maar onze kustjachthavens krijgen met verschillende criminaliteitsvormen af te rekenen. Drugs, mensensmokkel en diefstal van vaartuigen of onderdelen zijn enkele voorbeelden hiervan.”

Het eerste in zijn soort, maar…

Daarom acht Decaluwé het belangrijk dat de scheepvaartpolitie steeds zo snel mogelijk op de hoogte wordt gebracht van onregelmatigheden. “De betrokkenheid van burgers en professionele dienstverleners is hierbij essentieel,” aldus de gouverneur, “want een verhoogde sociale controle en aanhoudend preventief optreden zijn belangrijke voorwaarden om de objectieve én subjectieve veiligheid te verhogen.”

Om ervoor te zorgen dat alle mogelijke informatie, ook deze van niet-leden of bezoekers, steeds snel en efficiënt gedeeld wordt, is tot de oprichting van een Buurtinformatienetwerk (BIN) Jachthavens Belgische Kust overgegaan. Het eerste in zijn soort. “Ook niet zo heel moeilijk, want je vindt natuurlijk veel meer jachthavens aan onze kust dan in het binnenland“, gniffelde Decaluwé die Peter Deklerck van de scheepvaartpolitie bedankte, omdat hij met het idee voor dit netwerk kwam aandragen. “Dit netwerk is niet enkel uniek, maar beslaat ook nog eens de volledige kustzone én territoriale zee van de Belgische wateren.”

Het ondertekende charter gaat nu naar Binnenlandse Zaken voor validering. “Van zodra we die hebben, ga ik een rondgang doen langs de jachtclubs om hen verdere uitleg te verschaffen over hoe de communicatie precies zal verlopen”, aldus nog Deklerck.

(SVV – Foto BP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier