Gouden processiewagen blijft in de kerk van Zwevezele door regenweer

Het regenweer kwam zeer ongelegen voor de parochianen van de Sint-Aldegondisgemeente. © Nele
Redactie KW

Traditiegetrouw rijdt de gouden Sint-Aldegondiswagen telkens uit de eerste zondag van oktober. Door het regenweer werd alles binnen in de kerk gevierd.

Het regenweer kwam zeer ongelegen voor de parochianen van de Sint-Aldegondisgemeente. Het was de bedoeling dat de gouden processiewagen door de straten van Zwevezele trok, maar door het slechte weer ging dit niet door. Pastoor Luk Brutin liet het niet aan zijn hart komen en liet alles binnen in de kerk doorgaan.

De gouden wagen stond mooi geïnstalleerd vooraan in de kerk op de plaats waar het altaar normaal staat. Er vond een moderne multimediale viering plaats waarbij de pastoor de nodige uitleg gaf over de relieken en het ontstaan van de gouden wagen. In het jaar 2014 werd de wagen hersteld en vernieuwd. Zeven parochianen deden er alles aan om tot het resultaat van een mooie gouden processiewagen te komen. Deze unieke wagen is de enige in Vlaanderen. De wagen heeft een dak en om buiten te rijden moet het dak van 200 kilogram met een ingenieus systeem naar beneden gehaald worden om zo door de kerkpoort te kunnen rijden.

Speciale betekenis voor kankerpatiënten

Op de wagen staan er verschillende voorwerpen die het levensverhaal van de Sint- Aldegondis verklaren. Elf prachtige engelen versieren de wagen. Dit hele proces heeft een speciale betekenis voor de kankerpatiënten. Velen worden geconfronteerd met de ziekte en het blijft een heel lastige weg om af te leggen. Vaak komt daar angst bij kijken en steken vele vragen de kop op.

Via deze viering rond de gouden Sint- Aldegondiswagen wil de pastoor de mensen samen brengen zodat ze kunnen praten over hun problemen. Ze kunnen elkaar bemoedigen en steunen. Men wil de mensen voortduwen zodat ze de hoop niet opgeven. Nadien trakteerde de pastoor met een Sint-Aldegondisbier of een ander drankje.

(NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier