Gouden Boomstoet zoekt nog tientallen vrijwilligers

© DDM
Redactie KW

Het had niet veel gescheeld of de Gouden Boomstoet viel in het water, maar dankzij een inspanning van de stad Brugge werden toch de vereiste 1.700 vrijwilligers gevonden om mee te doen. “Al kunnen we er hier en daar nog enkele gebruiken.”

De grootste bedreiging voor het in standhouden van de vijfjaarlijkse folklore van de Gouden Boomstoet? Het vinden van de massa vrijwilligers die nodig zijn om de tweedaagse tot een goed einde te brengen. Aan reuzen, praalwagens en dieren geen gebrek, maar tegenwoordig meer dan 1.700 figuranten vinden die bereid zijn om zich kleurrijk uit te dossen en door de straten van Brugge te paraderen, dat is een ander verhaal. Gisteren bliezen de vikings verzamelen om hun laatste instructies te krijgen vooraleer het grote weekend eraan komt. “Het is dankzij deze mensen dat we de traditie van de stoet kunnen behouden”, zegt burgemeester Renaat Landuyt. “De grootste schrik was om voldoende volk te vinden om het spektakel op poten te kunnen zetten en er was even sprake dat de stoet niet zou kunnen doorgaan.”

Maatje 38

Al kon daar dankzij een aantal inspanningen een stokje voor gestoken worden. “We hebben budget en ruimte vrijgemaakt, zetten infostandjes op de Burg en lanceerden een internetcampagne. We zijn dan ook erg verheugd dat het gewerkt heeft.” Al zijn nog enkele posities vacant waarvoor dringend invulling gezocht wordt. “We zoeken nog een veertigtal mannen van alle leeftijden en een twintigtal dames, waaronder een mooie rol weggelegd is voor een meisje tussen de 14 en 20 jaar“, zegt regisseur Dominique Deckers (50). “Enige voorwaarde is dat de dames maximum maatje 38 mogen hebben vanwege de maat van de kostuums.”

Vikingfamilie

De praalwagen die bij elke editie het vlugst gevuld is, blijkt de boot van de vikings te zijn. Al vier edities en dus twintig jaar lang wordt die gevuld door de familie Schoutteet. Johan (65) nam destijds het initiatief voor wat ondertussen een heuse familietraditie werd. “Al vier edities lang vullen de Schoutteets de vikingboot en ondertussen zijn we met zijn elven. Door de jaren heen zijn al mensen van ons heengegaan die steeds aangevuld werden door de jongere generatie.” Zo wacht dit jaar de vuurdoop voor zijn petekind Maarten De Witte (20). “Ik kwam al kijken van toen ik klein was en zag de familie telkens aan het werk, het wordt dus een ervaring om er straks zelf bij te mogen zitten. Er wordt op heel wat familiefeesten over gepraat en vooral de afterparty blijkt telkens in orde te zijn”, lacht hij. Wat er gebeurt met familieleden die weigeren mee te doen? “Die worden aan de schandpaal genageld.” (lacht)

(DDM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier