Gorik Gardeyn neemt deel aan Sportabedevaart

Redactie KW

Zaterdagmorgen werd in de Sint-Godelievekerk in Roeselare voor de 73ste keer de Sportabedevaart gehouden.

De eucharistieviering werd voorgegaan door Mgr. Jozef De Kesel, bisschop van Brugge. Tijdens de mis werd het thema ‘Elke tand telt’ aangesneden. “Een tand op een tandwiel méér of minder kan wel een groot verschil uitmaken. Wielrenners kunnen er best over meespreken. Men zegt dan: de ene wielrenner rijdt meer op kracht, de andere meer op souplesse. Maar uiteindelijk kunnen beiden even vlug rijden”, merkte Sportaproost Ludo Lepee op. “Ook binnen onze wereld kan voor maatschappij en Kerk een tandje meer of minder een groot verschil betekenen.”

Delfine Persoon

Tijdens de eucharistieviering in de Sint-Godelievekerk werden ook de ruim 150 sportlui van West-Vlaamse clubs die het afgelopen jaar overleden zijn, herdacht. Voor de vijfde keer op rij reikte de equipe voor sportpastoraal ook een trofee van erkentelijkheid uit aan iemand die het voorbije jaar in de sport verdienstelijk was. Dit keer ging de titel naar wereldkampioene boksen bij de lichtgewichten, Delfine Persoon. Zij kon helaas niet aanwezig zijn voor de huldiging.

Gorik Gardeyn

Na de eucharistieviering had dan de zegening plaats van de fietsen en ander sportmateriaal. Opvallende aanwezige was Gorik Gardeyn uit Egem. Na vele jaren afwezigheid door zijn profstatuut was Gorik, nu rijdend voor de continentale ploeg Verranclassic- Ekoi, wel terug op post. “In mijn jeugdjaren was ik hier altijd aanwezig, samen met mijn ondertussen overleden mentor. Eens ik prof werd was dit veel moeilijker aangezien ik op dat tijdstip altijd wel ergens in het buitenland actief was voor een ronde. Nu fiets ik dus voor de continentale ploeg van Willy Teirlinck en Nico Mattan. Hun programma is heel mooi, maar iets minder buiten onze landsgrenzen gericht. Vandaar dat ik vandaag voor dit Christelijk moment tijd wilde vrij maken. Ik ben thuis christelijk opgevoed, wat niet betekent dat we dagelijks naar de mis gingen. Toch maak ik voor elke koers mijn kruis voor een veilig verloop. Ik moet hierbij vertellen dat ik nog geen ernstige ongevallen heb meegemaakt met blijvende letsels. Ook nu hoop ik na deze zegening gespaard te blijven ervan.”

Groot vertrouwen

“Velen noemen mij in deze ploeg de kapitein omwille van mijn binnen- en buitenlandse ervaringen, maar die druk wil ik van me afhouden. Ik wil wel samen met alle andere ploegmakkers helpen om onze continentale ploeg op alle vlakken vooruit te helpen, dus ook publicitair. Ik ben dus verplicht om in één of meerdere klassiekers eens mee te zijn in een vroege vlucht of beter nog in de finale. Mijn vertrouwen om dit te realiseren is toch wel groot, gezien de goeie omkadering.

“Ik rijd ook nog bij de elites zonder contract. Wanneer onze ploeg geen wildcard kan bemachtigen voor één of andere profkoers ga ik zeker niet in mijn zetel ploffen. Dan zal ik proberen ook op dat niveau mij te laten gelden.” Na afloop reed Gorik samen met de ‘Jonge Renners Roeselare’ nog een Sportabedevaartrit van zo’n dertig kilometer om de spieren los te gooien. Op de foto zien we Geert Wallays die de fietsen van zijn zonen kwam aanbieden voor de zegening (SBR- Foto Jos)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier