Godetia verlaat Zeebrugge voor missie in Afrika

De Godetia vaart uit. © Jorn Urbain
Redactie KW

Het commando- en logistiek steunschip Godetia heeft maandag thuishaven Zeebrugge verlaten en koers gezet richting Golf van Guinee voor een missie van 10 weken.

De BNS Godetia zal gedurende de missie vier opdrachten uitvoeren. De belangrijkste taak is deelnemen aan het programma African Partnership Station (APS) en bijdragen aan bilaterale akkoorden met diverse West-Afrikaanse partners om de maritieme “safety and security” in de regio te verbeteren door het opleiden, ondersteunen en verder professionaliseren van de West-Afrikaanse marines en kustwachten.

Gezamenlijke trainingen met kustnaties in de Golf van Guinee moeten ertoe leiden dat deze landen op termijn zelf kunnen instaan voor de veiligheid van de internationale scheepvaart door het bestrijden van onder andere illegale visvangst, mensen- en wapensmokkel, drugstrafiek, oliediefstal en piraterij.

Diplomatiek platform

Concreet zal de Godetia deelnemen aan een internationale oefening en zullen tijdens bepaalde periodes een aantal Afrikaanse marinemensen inschepen om theoretische lessen en praktijkoefeningen te krijgen. Het lessenpakket omvat navigatie, zeemanschap, basisbeginselen motoren, brandbestrijding en EHBO. Vervolgens zal de Godetia ingezet worden als doelschip, waarop West-Afrikaanse boarding teams hun competenties kunnen oefenen. Daarnaast zal het schip ingezet worden tijdens de havenbezoeken als diplomatiek platform om de contacten met de West-Afrikaanse regio te bevorderen. De Godetia wordt op 16 december verwacht in Zeebrugge.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier