God van de handel krijgt zijn plaatsje terug op de Halletoren in Kortrijk

Redactie KW

Deze morgen worden in Kortrijk het Mercuriusbeeld en het torentje terug op de Halletoren geplaatst. Dit gebeurt met een grote kraan vanop de Grote Markt.


Het Belfort van Kortrijk, ook Halletoren genoemd, maakte deel uit van de Middeleeuwse ‘oude’ of ‘kleine’ Lakenhalle die dateert van 1411. Het Belfort is sinds december 1999 opgenomen in de Unesco Werelderfgoedlijst. Bovenop de toren troont sinds 1712 een bronzen met bladgoud bedekt beeld van de Romeinse god Mercurius, de god van de handel. De zilversmid Gaspard Descamps ontwierp het beeld in 1712 in opdracht van burgemeester Denis de Schinkel. Het beeld meet 1,19 meter en steekt met de rechterhand het wapenschild van Kortrijk omhoog. In zijn linkerhand houdt de god zijn eigen attribuut vast: de caduceus, een door twee slangen omkronkelde toverstaf.

God van de handel krijgt zijn plaatsje terug op de Halletoren in Kortrijk


Het beeld dat dienst deed als windwijzer werd drie maanden geleden uit veiligheidsredenen weggehaald en onderging een grondige restauratie. “We hebben het beeld half september naar beneden laten halen. Er was redelijk veel schade aan onder meer de staf en de rechterarm”, verduidelijkt stadsarchitect Mathieu Desmet. “De echte oorzaak was het vastzitten van de centrale as die toelaat dat het beeld met de wind kan meedraaien. Door het vastzitten ontstonden grote krachten die het beeld beschadigden.”

De restauratie werd uitgevoerd door aannemer P.Nijs uit Deinze. Ze zijn gespecialiseerd in restauratie van erfgoedmonumenten en dakbedekking. Mercurius kreeg zijn plaats terug in aanwezigheid van burgemeester Vincent Van Quickenborne, schepenen Koen Byttebier, Rudolf Scherpereel en Wout Maddens en stadsarchitect Mathieu Desmet.

(PVH – Foto’s JVGK)