God is een psychiater en woont in Beernem

Tom Herregodts © BP
Redactie KW

Tom Herregodts rijdt namelijk rond met een meer dan opvallende gepersonaliseerde nummerplaat: GOD. “Ik krijg een lach of een middelvinger”, zegt hij.

Megalomaan of grappig? Dat vraagt iedereen zich af die Tom Herregodts (52), een psychiater uit Beernem, in zijn Porsche ziet passeren. Maar het is niet de Porsche zelf die de hoofden doet draaien. Wel de nummerplaat zorgt daarvoor. De psychiater koos namelijk voor de gepersonaliseerde plaat “GOD”. Een cadeautje van zijn vrouw voor zijn vijftigste verjaardag. “Al heb ik wel gekozen wat er op de nummerplaat moest komen”, zegt hij. “Mijn vrouw vreesde dat ze het nooit zouden aanvaarden. Maar ik had het ondertussen al stiekem aangevraagd en het was geen probleem.”

Het God-concept

Blijft de vraag waarom iemand zichzelf God zou noemen natuurlijk. Maar de psychiater zelf ziet er geen graten in. Meer nog: hij heeft er zelfs verschillende redenen voor. Eén daarvan vindt hij in zijn familienaam Herregodts. “De heer van God in het Duits”, zegt hij. Maar vooral zijn achtergrond als psychiater leidde tot de opvallende keuze. “Wij proberen aan iedereen die ervoor open staat het God-concept aan te leren“, zegt hij. “Dat betekent dat je van jezelf moet leren houden als de meest liefdevolle vader en moeder die je je maar kunt voorstellen. Bovendien hekel ik graag het katholicisme. In de Bijbel staat her en der dat God in elk van ons zit. Maar dat wil men er precies niet in lezen. Wie zich één dag als God gedraagt of voelt, gaat er psychologisch nochtans op vooruit.”

Ik kan meestal kiezen tussen een middelvinger of een grappige reactie

En dus gedraagt de psychiater zich naar eigen zeggen als God in het verkeer. Al zorgt dat niet voor gevaarlijke situaties. Wel integendeel. “Het is zalig om je voor te stellen dat je God bent. Je laat mensen vlotter doorgaan, maakt je minder snel kwaad en rijdt net correcter en attenter.” Het mag dan een beetje gek klinken, de dokter ziet er zelf ook wel de humor van in. “De meeste mensen kiezen hun eigen naam of een bijnaam. Ik wou er een beetje over gaan. Daardoor krijg ik ofwel een grappige reactie of een middelvinger of gebalde vuist terug.” De dokter hoopt dat anderen zijn voorbeeld zullen volgen. En vindt het zelfs vreemd dat niemand het eerder aanvroeg. “Misschien niet genoeg lef of eigenwaarde. Maar ik hoop echt dat er nog andere Goden opstaan. GOD1 of GOD2 (lacht). En geef toe, als God naar dit aardse tranendal zou afdalen zou hij toch ook met een Porsche of Ferrari willen rijden.”

(TL – Foto BP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier