Gloednieuwe kapel van Jan Siemoens wordt ingehuldigd op bedrijfsterrein in Aarsele

Jan Siemoens bij zijn zelf gemetste kapel in Aarsele. (Foto VVC)
Redactie KW

In tijden waar meer en meer kapellen uit het straatbeeld verdwijnen, gebeurt in Aarsele het omgekeerde. Pastoor Joseph Arnout mag zaterdag een gloednieuwe kapel inzegenen. Het gaat om de modern ogende kapel die Jan Siemoens van de gelijknamige bouwonderneming eigenhandig metselde. “Een droom die werkelijkheid werd”, zegt hij.

Op zaterdag 19 mei om 13.30 uur zal priester Joseph Arnout van de Sint-Martinuskerk de nieuwe kapel inzegenen. Jan en Olivier Siemoens van bouwonderneming Siemoens bieden de aanwezigen een drankje aan. De parking van hun bedrijf op de Teratexsite staat voor de gelegenheid ter beschikking van bezoekers die met de wagen komen.

Op maat

Jan Siemoens (75) is de zoon van Gerard, die bouwonderneming Siemoens in 1940 oprichtte. “Mijn zoon Olivier vertegenwoordigt de derde generatie en is nu zaakvoerder van de firma en eigenaar van de gebouwen op de Teratexsite”, vertelt Jan. “Vroeger hadden we ons bedrijf aan de Waaiberg, maar mijn zoon kwam op het idee de Teratexsite te kopen. Ik vond dat goed en zag er ook een opportuniteit in om mijn droom waar te maken. Ik ben erg gelovig en ga elke week naar de mis in Kanegem. Al mijn hele leven droom ik ervan een kapel te bouwen ter ere van Onze Lieve Vrouw, maar ik vond geen locatie die goed gelegen was en waar auto’s konden halt houden.”

“Hier is het een ideale locatie. Ons bedrijf biedt parking, de Gavermeersstraat is rustig en er passeren veel wandelaars en fietsers. Op het einde van de straat is er een ijssalon. Er heerst hier veel devotie want de mensen komen al elke dag kaarsen branden.”

“Het altaar werd met een kraan via het dak naar binnen gehesen”

Een kapel bouw je niet in een dag en een Mariabeeld koop je niet. “Ik heb de kapel helemaal alleen gezet en heb er drie weken werk aan gehad. Het altaar heb ik laten maken en het is zodanig op maat dat we het met een kleine kraan via het dak naar binnen moesten hijsen. Voor ik het altaar kon afwerken moest ik nog een Mariabeeld vinden, beter gezegd krijgen, want een Mariabeeld koop je niet. Dat brengt onheil. De pastoor van Aarsele vertelde me dat ik eens kon langsgaan bij een mevrouw in Kanegem, maar dat beeld was te klein.”

Passend snoepje

De perfecte Maria vond Jan in zijn eigen familie. “Op een dag was ik op bezoek bij mijn dochter Bénédicte die in Beselare woont. Ik vertelde waar ik mee bezig was en ze ging naar de zolder. Ze kwam terug met het Mariabeeld dat iedereen nu kan bewonderen in de kapel. Ik heb er niets moeten aan veranderen. Het past er perfect.

Na de inzegening door priester Joseph Arnout zal de droom van Jan helemaal vervuld zijn. “Dan zal het pas helemaal echt zijn. Ik voel mij nu al gelukkiger omdat ik de kapel heb kunnen bouwen en ze zo mooi geworden is. Ik hoop op veel nieuwsgierigen en ik bied na de inwijding een drankje aan. Ik heb ook gezorgd voor een enorme voorraad guimauve Mariaschuimpjes. Dat vond ik een passend snoepje voor deze gelegenheid.”

“Ik zorg zaterdag voor een drankje en een voorraad Mariasnoepjes”

Het bouwbedrijf Siemoens staat bekend voor haar openbare aanbestedingen, maar zoon Olivier zag nog andere kansen bij de aankoop van de Teratexsite. “We werken veel in de openbare sector, bouwen sociale woningen en OCMW’s. Olivier heeft de hele site gekocht. Hij is erg actief en creatief. Daardoor zag hij in de grootte van deze site mogelijkheden om te verhuren. Een advocaat en een notaris bewaren er hun archief, er is een foto- en filmstudio, er huist een tuinbouwer en een bedrijf dat in sanitair doet en men vindt er ook een bedrijf dat klank- en lichtspektakel verhuurt voor evenementen, beurzen en feesten. Olivier liet de loods ook al eens gebruiken door de KLJ die er haar Jupilerfuif gaf en hij nodigde de buren al eens uit voor een feest met koud buffet en drankjes.”

Piano gewonnen

Jan Siemoens is nog actief in het bedrijf. Hij komt geregeld een kijkje nemen, gaat nog werven opvolgen en woont werkvergaderingen bij. Hij is erg trots op het bedrijf en op de kapel die hij nu heeft kunnen metselen. Hij is samen met zijn echtgenote Regine Demeurisse ook trots op de kinderen en kleinkinderen. “Mijn dochter Bénédicte heeft drie meisjes. Marie (10) speelt heel goed saxofoon. Alice (7) speelde mee in ‘Eigen Kweek’. Ze was toen vijf jaar en speelde Emma, de dochter van Chantal en Geoffrey. Julie (5) heeft net haar zwembrevet behaald. Mijn zoon Olivier heeft een zoon en een dochter. Jasper (12) blinkt uit in het skiën en Floor (8) bespeelt de piano als geen ander.”

Jan speelt zelf ook piano. “Ik heb al geluk gehad in mijn leven. Er was eens een opendeurdag bij Piano’s Maene. Er werd een piano verloot en ik won die. Of dat aan mijn devotie voor Maria ligt, durf ik niet beweren, maar ik was toch een heel gelukkige winnaar.”

De precieze locatie van de inzegening is de Gavermeersstraat 2 in Aarsele.

(Vicky Van Compernolle)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier