Gistel: “Een titel die nog maar twee Belgen kregen”

(Foto DirkP)
Redactie KW

Bernard werd door onze lezers verkozen tot Krak van het jaar. Zijn grote kennis en inzet voor bordeauxwijnen, zijn vele en grote Franse onderscheidingen zijn daar uiteraard niet vreemd aan. Maar Bernard heeft ook een zeer brede interesse.

Grootvader Louis Vandendriessche was begin de jaren vijftig even burgemeester van Oostende. De familie had er generaties een viersterrenhotel. Vader Yves zette het hotelmeesterschap verder en in de lijn van de verwachtingen volgde de jonge Bernard ook hotelschool.

“Na mijn opleiding ben ik naar de wijnuniversiteit in Bordeaux gegaan om er mij verder te bekwamen. Ik behaalde mijn diploma van Vinificateur en vin en sommelier. Daarna heb ik enkele jaren gewerkt als wijnbereider, vervolgens heb ik een tijdje de wereld rondgereisd als sommelier op een cruiseschip. Tenslotte heb ik een jaar als sommelier gewerkt in het driesterrenrestaurant Le Doyen op de Champs Elysées. In 1993 heb ik Nancy leren kennen en ben ik gestart met een zelfstandige wijnhandel met depot in Oostende.”

Ik hou van de rust in het historische kader van Gistel

Bernard mocht uit handen van de Franse regering verscheidene grote onderscheidingen in ontvangst nemen. In 2012 kreeg hij nog de titel van Officier dans l’Ordre du Mérite Agricole, iets wat nog maar twee Belgen te beurt is gevallen.

Hoe komen de toch wat chauvinistische Fransen ertoe om een Belg te selecteren voor deze grote onderscheiding? “Het onderzoek gebeurt in alle discretie en als kandidaat weet je dat pas op het moment dat je wordt uitgenodigd op de Franse ambassade om de prijs in ontvangst te nemen. Een andere titel waar ik eveneens bijzonder trots op ben, is deze van Hospitalier d’Honneur de Pomerol. Ik mocht die als jonge wijnbereider al in ontvangst nemen, iets wat zelden gebeurt.”

Edwardiaanse cottage

Het onroerend erfgoedverleden van Gistel is een stille getuige van hoe in het verleden notabele kustbewoners zich een tweede woonst in Gistel veroorloofden. Zo kocht ook de grootvader van Bernard in 1934 de Warande, een in 1914 door de familie de Ridder gebouwde cottage in Edwardiaanse stijl. “Het was inderdaad mijn grootvader die de cottage heeft gekocht in 1934. Zijn buurman was toen ook een bekend Oostendenaar, John Bauwens. Mijn vader heeft de cottage in 1980 volledig gerestaureerd en in 2010 ben ik er definitief komen wonen. Ik heb hier als kind zeer veel tijd doorgebracht en heb er mooie herinneringen aan overgehouden. Ik hou van de rust in dit mooie historische kader en ben heel trots op mijn stad. Gistel heeft zelfs een afrit aan de E40, voor heel wat van mijn buitenlandse klanten een teken van een belangrijke stad. Ik ben zeer vereerd met de titel van Krak van Gistel en dank dan ook graag alle mensen die op mij hebben gestemd.”

(DP)

Vragenrondje

Je bent opgegroeid in Oostende in het viersterrenhotel Bellevue Britannia, enig idee waarom het hotel geen vijfde ster heeft verworven?

“We hadden geen zwembad, dat is de enige reden. Toen toeristen aan mijn vader vroegen waar het zwembad was, antwoordde hij steevast: ‘daar, 50 meter verder’ en hij wees naar de zee.”

Welke wijn vind je nu zelf de beste?

“Pomerol (Bordeaux) van 2010 is ongetwijfeld momenteel de beste koop. Deze wijn van een merlotdruif kan je al kopen vanaf 24 euro en daar heb je dan ook meteen een uitstekende kwaliteit voor.”

Je ben ook een groot filmliefhebber, van welk genre?

“Ik ben een echte cinefiel. Vooral de Franse en de Britse cinema spreken me aan. Als genre geniet vooral spionage en het betere detectiveverhaal mijn aandacht. James Bond en Sherlock Holmes zijn nooit ver weg bij mij. Ik ben bovendien een van die vaste bezoekers op diverse filmfestivals. Mijn garage heb ik zelfs omgebouwd tot home cinema.”

Woon je graag in Gistel?

“Ja, heel graag. In Gistel is alles ver weg en toch dichtbij. Het is er rustig en gezellig, mooie stukjes natuur en geschiedenis en een zeer sociaal bewogen omgeving.”

Kunnen wij ook nog terecht bij jou om wijn te kopen?

“Jazeker, een groot deel van mijn omzet is export, en dan vooral export van Franse wijnen naar Groot-Brittannië, maar Gistelnaars zijn natuurlijk meer dan welkom. Geïnteresseerden kunnen alle info vinden op www.bernardwines.be, je kan er ook rechtstreeks bestellen.”

Bio

Privé

Bernard is in 1968 geboren in Oostende en groeide er op in een familie die generaties lang verbonden was met het toerisme. Hij is getrouwd met Nancy Verdoolaeghe. Ze hebben een dochter Chabelita, die productiemanagement studeert.

Loopbaan

Bernard volgde in Oostende hotelschool, waar men snel zijn talent voor wijn ontdekte. Hij bouwde zelf een wijnhandel uit.

Vrije tijd

Bernard doceert een cursus over wijnkennis aan De Avondschool in Oostende en is ook een groot filmliefhebber.