Girlpower bij vernieuwd bestuur dat zondag opnieuw Melkrock in Tielt organiseert

We herkennen v.l.n.r. Liesbeth Goeminne, Annelies Declercq, Frauke Verstraete en Marieke Snauwaert. © Foto WME
Redactie KW

Op zondag 12 augustus vindt op de terreinen van recreatiedomein Watewy in Tielt voor de 21ste keer het festival Melkrock plaats. Het verjongde twaalfkoppige bestuur omarmt Frauke Verstraete als voorzitster en met Liesbeth Goeminne, Annelies Declercq en Marieke Snauwaert zijn er drie nieuwe vrouwelijke bestuursleden. Dat belooft want het festival mikt weer op 1.500 bezoekers en wint elk jaar aan populariteit.

Het is vzw Heelal die het Melkrockfestival op poten zet. Het bestuur vergadert in café De Nachtwacht. De grote dag nadert en de groep bespreekt de laatste details, zodat de 21ste editie op zondag 12 augustus perfect zal verlopen.

“De Nachtwacht heette vroeger café De Melkweg. Zo ontstond de naam vzw Heelal en ook de festivalnaam Melkrock”, opent de nieuwe voorzitster Frauke Verstraete. “Onze naam heeft dus niets te maken met melk. Wel alles met het heelal en vandaar ook altijd onze astronaut op de affiche. Dit jaar hebben we onze huisstijl vernieuwd. Annelies en Karel zorgden voor het ontwerp.”

Eerst vrijwilliger

Tot vijf jaar geleden bestond het bestuur van vzw Heelal vooral uit mannelijke muziekfanaten. Sinds Frauke zich engageerde, kwam er verjonging en zetelen ondertussen vier vrouwen in het bestuur. “Hoe we erin beland zijn, is een beetje gelijklopend voor ons allen”, vertelt Frauke. “We zijn allemaal gebeten door muziek en optredens. We hebben oog voor verschillende muziekstijlen en willen graag nieuwe genres leren kennen. We gaan al jarenlang naar Melkrock en belandden via via en door goede vrienden in het bestuur. Aanvankelijk hielpen we affiches ophangen en werkten we als vrijwilliger op het festival.”

“We zijn het erover eens dat we het een erg leuk gebeuren vinden dat we willen laten voortbestaan. We wonen alle vier in Tielt en sinds we in het bestuur zitten, is er eindelijk wat evenwicht in het mannenclubje. Het is normaal dat er nieuwe leden komen en andere stoppen. Wie zich engageert heeft op dat moment in zijn of haar leven tijd en goesting om er 100 procent voor te gaan.” (lacht)

“Sinds we in het bestuur zitten, is er eindelijk wat evenwicht in het mannenclubje”

Melkrock vindt elk jaar plaats op de terreinen van recreatiedomein Watewy in de Hondstraat in Tielt. “Het is altijd rond de 15de augustus en normaal gezien de tweede zondag van de maand”, neemt Liesbeth Goeminne over. “We onderscheiden ons van andere festivals door er een echte familiedag van te maken. De sfeer is gemoedelijk en leuk. Voor de kleintjes voorzien we een speelstraat met een groot springkasteel, animatie en schminkstand. We mogen voor begeleiding altijd rekenen op animators van jeugdbewegingen. Zo kunnen de ouders op hun gemak van de dag genieten.”

Altijd iets nieuws

Het succes van het festival schuilt in authenticiteit en oog voor talent. “Melkrock is door de jaren heen altijd zichzelf gebleven”, weet Annelies Declercq. “We willen niet per se meegaan met wat jong en hip is, maar kiezen wat wij goed vinden. Er is altijd voor elk wat wils. Zowel jong als oud komt graag naar deze mooie locatie. De sfeer is goed en dat zorgt ervoor dat de mensen blijven, ook als er een groep optreedt die niet echt hun ding is. Zo ontdekt iedereen altijd iets nieuws. Bram Vermeersch zorgt voor de line-up en heeft een enorm goed oog voor jong en minder bekend talent. Het mooiste voorbeeld is de groep Oscar And The Wolf, die nog voor de grote doorbraak op Melkrock stond.”

Goede mix

Met deze vier jonge en enthousiaste vrouwelijke collega’s in het bestuur ziet vzw Heelal de toekomst rooskleurig. “We zijn met twaalf leden en vergaderen elke maand”, zegt Marieke Snauwaert. “We hebben oor voor verschillende muziekgenres en zo ontdekken we nieuwe en onbekende groepen. We werken een jaar lang om die grote dag te organiseren en in goede banen te leiden. Iedereen doet iets en we hebben een goede mix van anciens en nieuwe mensen in ons bestuur. Er komt heel wat bij kijken. Denk maar aan het kiezen van de groepen, de leveranciers op de hoogte brengen en het maken en verdelen van de affiches. In feite zijn we met veel meer dan twaalf, want doorheen het jaar en op de dag zelf krijgen we hulp van wel 100 werklustige vrijwilligers.”

“We willen niet per se meegaan met wat jong en hip is, maar kiezen wat wij goed vinden”

Op de 21ste editie zien we een fantastische line-up. “De Piepkes starten om 14.20 uur. Sioen en Roland Van Campenhout spelen ludieke kindermuziek. Ze vrolijken iedereen op met bijvoorbeeld een liedje over sokjes die verloren gaan in de wasmachine. De groep dirk. won eerder de Melkrockrally en opende toen ook Melkrock. Het is onze Tieltse trots. Ze werden derde op Humo’s Rockrally en dat wil ook wel iets zeggen. Het Zesde Metaal kent bijna iedereen. Het is dit jaar onze headliner en de groep spreekt natuurlijk iedereen aan, aangezien de teksten in het West-Vlaams zijn. Onze bekende afsluiter is dit jaar weer Radio Topkaas. Iedereen kijkt ernaar uit om na de optredens af te sluiten met foute platen en gezellige ambiance.”

De nieuwe dames zijn dus goed gelanceerd bij vzw Heelal. Als Annelies ‘alle meisjes aan de macht’ zingt, roepen de mannen luidkeels ‘bow, wow, wow’ en ligt iedereen plat van het lachen.

Info: playlist Melkrock 2018 op Spotify, de Facebookpagina ‘melkrocktieltfestival’, #melkrocktielt op Instagram.

BIO

Liesbeth Goeminne (23) is werkzaam als klantendienstmedewerker bij Frucon² in Ardooie dat online webwinkels ontwerpt, bouwt en beheert. Ze speelt toneel bij Theater Dakwerken en gaat graag een glaasje drinken met vrienden. Ze is nieuw bij vzw Heelal.

Annelies Declercq (24) werkt als HR-consultant bij AGO Jobs & HR in de Kortrijkstraat in Tielt. Ze begon er als jobstudente en werkt er nu twee jaar vast. Annelies deelt al drie jaar de passie voor muziek en optredens met haar collega-bestuursleden.

Frauke Verstraete (28) is een collega van Annelies en is getrouwd met Frederik Desmedt, die gitarist is bij de half-Tieltse groep dirk. Ze verwachten hun eerste kindje begin december. Frauke is de nieuwe voorzitster van vzw Heelal.

Marieke Snauwaert (24) is studente sociaal-cultureel werk aan de Erasmus Hogeschool in Brussel. Ze speelt viool en een beetje piano. Ze is actief bij vzw Koninklijk Koor en Orkest Zanglust. Ze is nieuw bij vzw Heelal.

(Vicky Van Compernolle)