“Gifwolk in Zevekote was het gevolg van laksheid”

De gilfwolk leidde tot de evacuatie van Zevekote en Sint-Pieters-Kapelle. © DJ
Redactie KW

De gifwolk die eind maart van dit jaar leidde tot de evacuatie van Zevekote en Sint-Pieters-Kapelle is een gevolg van laksheid. Dat blijkt uit de resultaten van een onderzoek, die Vlaams Parlementslid Tine Soens (SP.A) opvroeg bij Vlaams minister Joke Schauvliege (CD&V).

Op vrijdag 31 maart ontstond in Zevekote een enorme gifwolk. Dat gebeurde met het vrijkomen van een grote hoeveelheid salpeterzuur uit de mestverwerkingsinstallatie bij een groot varkensbedrijf. De hulpdiensten moesten massaal mobiliseren en honderden mensen werden geëvacueerd. Er vielen geen slachtoffers. Vlaams Parlementslid Tine Soens (sp.a) besprak de kwestie in de commissie Leefmilieu van het Vlaamse parlement. Minister Schauvliege stelde dat er een onderzoek zou komen naar de ramp.

“Onvakkundig gedichte gaten”

Intussen vroeg Soens de resultaten van het onderzoek bij de minister op. “Daaruit blijkt dat er erg nonchalant is omgesprongen met erg gevaarlijke mestverwerkingsinstallaties”, vertelt Tine Soens. “Zo zouden de installaties tweedehands aangekocht zijn en bevatten ze gaten, die vervolgens onvakkundig werden gedicht. Daardoor kon het salpeterzuur lekken, wat uiteindelijk tot de zure wolk leidde. Tussen al deze stappen werden de installaties niet gecontroleerd omdat men een geldig attest kon voorleggen bij de verkoop. Er werd geen controle meer uitgevoerd, noch bij de plaatsing, noch na de aanpassingen.”

“Ik stel mij serieuze vragen bij de inspectie van dergelijke installaties”, vertelt Tine Soens. “Dit amateurisme kon tot een ramp geleid hebben voor de gezondheid van de inwoners uit de buurt. Als de minister dit niet aangrijpt om dringende en drastische aanpassingen door te voeren, dan is dat voor mij schuldig verzuim.”

“Nog niet ingelicht”

De mestverwerkingsinstallatie stond op het bedrijf van Carine Decloedt, de weduwe van de betreurde mestverwerkingspionier Ivan Tolpe. Toch had zij zelf niet met het project te maken. Het was een ander bedrijf dat de installatie plaatste op het varkensbedrijf in Zevekote. “Wij zijn nog niet ingelicht over de resultaten van het onderzoek. Ik wil het liever eerst horen van de betrokkene zelf alvorens te reageren”, zegt Carine Decloedt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier