Ghanese “slaaf” eist 25.000 euro schadevergoeding van projectontwikkelaar uit Meulebeke

© Getty Images/iStockphoto
Redactie KW

Een 29-jarige Ghanees eist in de correctionele rechtbank in Brugge een morele schadevergoeding van 25.000 euro van een Meulebekenaar die hem twee jaar lang als slaaf zou uitgebuit hebben.

Het slachtoffer arriveerde in 2011 illegaal in België en kwam twee jaar later in contact met de 36-jarige projectontwikkelaar K.V. uit Meulebeke. “Mijn cliënt mocht bij hem komen wonen”, verduidelijkte de advocaat van de Ghanees. “Hij beloofde hem dat hij zijn papieren in orde zou brengen als hij voor hem werkte. Maar van die regularisatie kwam niets in huis. In ruil voor kost en inwoon moest mijn cliënt intussen de vuile karweien opknappen op de werven van de beklaagde in het Kortrijkse. Mijn cliënt had zijn papieren aan hem afgegeven. Hierdoor kon hij geen asiel aanvragen of terugkeren naar zijn land. De beklaagde had hem in zijn macht en buitte hem uit als een soort moderne slaaf.”

Huisjesmelker

De feiten kwamen aan het licht toen de Ghanees op een dag wegliep en totaal verward een elektrozaak in Roeselare binnen stapte. De politie kwam erbij en al snel werd duidelijk dat de man slachtoffer was van mensenhandel. K.V. was overigens niet aan zijn proefstuk toe. In het verleden werd hij al veroordeeld voor huisjesmelkerij. Het openbaar ministerie vroeg woensdag toepassing van de strafwet. K.V. zelf ontkent de aantijgingen met klem. De Ghanees verblijft nu in een kerkgemeenschap in Kortrijk. De zaak wordt op 17 januari verder gezet. Dan komt de verdediging aan het woord.

(AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier