Gezocht: jonge leden voor modelspoorvrienden Brugge

Redactie KW

De Brugse Modelspoorvrienden zijn op zoek naar jong bloed om samen treintjes te bouwen en kennis uit te wisselen. De vereniging kampt met een verouderd ledenbestand en wil de jeugd aanzetten tot modelspoorbouw. Het ouderlijk advies krijgen de jongeren er gratis bij. “Geloof me: het is écht een sexy hobby. Iedereen kan er zijn ding doen”, zegt voorzitter Philippe De Pauw.

Het clublokaal in de Karel Ledeganckstraat oogt bij binnenkomst indrukwekkend. De volledige inrichting is afgestemd op de passie van alle leden: modelspoorbouw. Zelfs vanuit de bar kijken bezoekers uit op een enorme spoorbaan. “Het is dan ook het levenswerk van heel wat mensen binnen de vereniging”, zegt voorzitter Philippe De Pauw. “Onze club bestaat sinds 1981. De leden zijn enorm trots op hun verwezenlijkingen.” Toch zitten de ‘Modelspoorvrienden Brugge’ met een probleem. Een kleine blik op de aanwezigen legt het pijnpunt meteen bloot. “Het oogt inderdaad nogal grijs”, doelt De Pauw, zelf 62 jaar, op de haarkleur van de leden. Een kijkje in het ledenbestand zegt genoeg: meer dan de helft van de modelbouwers, 110 in totaal, is zestig jaar of ouder.

Sexy hobby

Tijd om daar verandering in te brengen, vindt het bestuur. Daarom zijn ze op zoek naar jong bloed, vanaf 18 jaar, dat bereid is aan modelspoorbouw te doen. “In de eerste plaats kijken we richting de jongeren die op eigen houtje al aan modelbouw doen“, gaat voorzitter De Pauw verder. “Want ja, ik ben ervan overtuigd dat de jeugd het nog steeds doet. Al is het maar ergens op een zolderkamertje. Waarom zouden die zich dan niet aansluiten bij onze vereniging? Dat zou positief zijn voor iedereen.” De voorbije jaren zag de vzw al diverse jongeren de revue passeren. Opvallend: vanaf iemand een lief had, dropen ze af. “Nochtans is modelspoorbouw écht een sexy hobby”, glimlacht Philippe. “Het is enorm veelzijdig en houdt zoveel meer in dan enkel met de treintjes spelen.” De aankleding van het clublokaal geeft de voorzitter gelijk. Niet enkel de treintjes zijn een staaltje vakmanschap. Het decor, de minutieuze afwerking, techniek en duidelijk oog voor detail zijn minstens even indrukwekkend. De leden zelf spreken van ‘de mooiste hobby ter wereld’ en halen veel voldoening uit het eindresultaat.

Niet goedkoop

Eén van de pijnpunten bij het werven van nieuwe, jonge leden is de financiële kwestie. Het inschrijvingsgeld van 35 euro is voor de meesten geen struikelblok. Wél schrikken heel wat nieuwelingen van de aankoopprijs van de onderdelen. “Een kleine locomotief kost al snel 150 euro. Voor de wagentjes betaal je zo’n 20 euro. Daarboven komt nog eens de aankleding. Goedkoop is het dus zeker niet. Maar het is de investering waard“, zegt de voorzitter. In het clublokaal zelf kan bovendien heel wat kennis gewisseld worden én mag gebruik gemaakt worden van de bestaande sporen om te werken aan gezamenlijke projecten. Op regelmatige tijdstippen krijgen de leden ook een tijdschrift met de nieuwste technieken in de modelbouwwereld. “Redenen genoeg dus om de sprong te wagen. Het is simpelweg een fantastische bezigheid”, besluit Philippe De Pauw. (MM)

Meer info is terug te vinden op de website van de vereniging www.modelspoor.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier