Gezin van overleden Reinert Rosseel wil met festival geld inzamelen

Mama Goedele Van Eeghem en dochters Machtelijn en Adelina Rosseel willen er met RNRT Lightfest voor zorgen dat de mensen over Reinert blijven praten. © Jan Stragier
Redactie KW

De ouders en zussen van Reinert Rosseel, de 19-jarige jongeman die overleed aan botkanker, organiseren op zaterdag 8 september het festival RNRT Lightfest voor het goede doel. Muziek, foodtrucks en een loungebar strijken neer in Slypskapelle. De opbrengst gaat naar het onderzoek naar de ziekte waaraan hun gezinslid overleed.

Reinert Rosseel uit de Sprietstraat uit Slypskapelle vocht twee jaar lang tegen botkanker, maar verloor op 29 november vorig jaar de strijd tegen de zware ziekte. “Tijdens die heel moeilijke twee jaar voelden we ons gesteund door de oncoloog in het ziekenhuis. De manier waarop ze communiceerde, de tijd die ze voor ons vrijmaakte. Het klikte onmiddellijk tussen Reinert en haar”, getuigt mama Goedele Van Eeghem. Het gezin kwam dan ook al snel na het overlijden van hun zoon op het idee om iets terug te doen. Begin dit jaar ontsproot het idee om iets te organiseren voor het wetenschappelijk onderzoek naar de ziekte die Reinert opliep. “De dokters die Reinert behandelden, startten dit onderzoek op. Een logische keuze dus. Er is nood aan meer onderzoek voor deze zeldzame vorm en we hopen op die manier een verschil te kunnen maken zodat er in de toekomst minder mensen diezelfde strijd moeten leveren.”

Licht

De graag geziene Reinert zou in september twintig worden. Vader Nico, mama Goedele en de dochters Machtelijn en Adelina beslisten uiteindelijk om een festival te organiseren rond de periode van zijn verjaardag. Om dit gemakkelijker te kunnen doen werd de vzw Reinerts Licht opgericht. Het festival, dat zal plaatsvinden op zaterdag 8 september, krijgt de naam RNRT Lightfest. “Het licht vormt als het ware de rode draad van het festival. Dit komt grotendeels vanuit de verhalen Harry Potter, de figuur waarin Reinert echt geïnteresseerd in was. In die verhalen kwam een quote die Reinert typeerde en wilde delen met iedereen: ‘Happiness can be found, even in the darkest of times, if one only remembers to turn on the light.’ Tijdens zijn ziekte was hij altijd positief. Hij zocht altijd naar een lichtpunt”, vertellen zijn ouders. Het festival start om 18 uur en vindt plaats in de Sprietstraat, op een stuk grond van een landbouwer wiens zoon goed bevriend was met Reinert. “Om 20 uur houden we een gezellig kampvuur. We roepen alle aanwezigen op om symbolisch zelf een stukje hout mee te brengen. Anke, die gitaar speelde op de afscheidsplechtigheid van Reinert, zal opnieuw een stukje muziek brengen”, vertelt zus Adelina. Daarna treden de groepen Clueless Candidates en De Vliegende Spetter op. Dj Simon Loncke sluit het muziekgedeelte af.

Zus ontwerpt truien

Het gezin Rosseel, dat bij de organisatie op de steun kan rekenen van een viertal anderen, voorziet ook enkele foodtrucks en een lounge bar. Tijdens het festival zullen er ook speciale truien verkocht worden, ontworpen door zus Adelina. “Het festival is iets voor jong en oud. Aanwezigen zullen kunnen dansen, maar in de hangmatjes kunnen ze bijvoorbeeld ook terecht om even tot rust te komen of om even te babbelen over Reinert”, voegt Adelina nog toe. Wie dat wenst kan na het festival blijven kamperen op het terrein. Met de organisatie van het festival komt ook een van de wensen van Reinert uit.

“Reinert stond niet graag in de belangstelling, maar had eigenlijk wel heel veel invloed op mensen. Toen hij ziek was, vertelde hij dat hij graag wou dat mensen na zijn overlijden nog over hem zouden babbelen. Kaarten voor het festival zijn verkrijgbaar via de Facebookpagina ‘RNRT Lightfest’ en kosten in voorverkoop 8 euro. De dag zelf betaal je 10 euro. Kinderen onder de tien jaar mogen gratis binnen.

loungebanken

Op het festivalterrein wil het gezin graag loungebanken plaatsen. Op zaterdag 1 september organiseren ze daarom een workshop ‘banken van paletten maken’. “We zouden graag een dertigtal houten banken op ons festivalterrein plaatsen. We vonden inmiddels al verschillende enthousiastelingen die er een gezellige workshop zullen van maken.”

(Bert Feys)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier