Gezin uit Izegem ontsnapt aan tornado op vakantie in Italië

"Toen de stortbui over was, liep iedereen doelloos rond op de camping", klinkt het. © GF
Redactie KW

Stijn Michels is met zijn gezin op vakantie in Noord-Italië. Het gezin werd donderdag geconfronteerd met extreem noodweer, Nederlandse media spreken zelfs van een tornado.

Stijn Michels (37), een leerkracht en zanger uit Vichte die sind jaren in de Wallemotestraat in Izegem woont, trok samen met zijn echtgenote Jolien Vanderauwera (29, assistent-projectleider Bouw & Renovatie) en hun kinderen Luna (11), Tibo (7) en Arthur (5) naar camping Sant’ Angelo Village in Cavallino langs de Adriatische kust ter hoogte van Venetië.

Schuilen in toilethokjes

“De eerste dagen was er algemeen zonnig weer met temperaturen rond 30 tot 31 graden. Enkele dagen terug hadden we wat onweer ‘s avonds, maar niet vergelijkbaar met het onweer van donderdag. Het begon vanuit het niets te donderen en te bliksemen, we waren ons van geen kwaad bewust. ‘Een gewoon onweer zoals we twee dagen voordien meegemaakt hebben’, dachten we. Toen werd het in enkele seconden tijd heel donker en begon het hard te waaien“, vertelt Stijn vanuit Italië.

Een foto van het gezin van Stijn Michels.
Een foto van het gezin van Stijn Michels.© GF

“Jolien ging naar buiten om de raamopening in de tent te sluiten en voelde toen wat er ons te wachten stond. Daarop heeft ze het hele gezin aangemaand om naar de dichtstbijzijnde sanitair blok te lopen – een gebouw in metselwerk – aangezien de wind op dat ogenblik de bomen al flink meetrok. Takken en allerlei materiaal vlogen reeds in het rond. We zijn werkelijk moeten vluchten door de wind en de regen. We hebben ons gezin dan opgesplitst om te schuilen in toilethokjes, gezien de regen en de harde wind die ook door de gangen van het sanitair ging. We hebben de kinderen steeds gerustgesteld en ervoor gezorgd dat er veel paniek aan hun ogen ontging door te vluchten. De kinderen waren uiteraard bezorgd over wat nog komen zou en hoelang we daar zouden moeten blijven in dat toilethokje. Ook de vele ambulances die op en aan reden zorgden voor vragen. Ook het uitvallen van de elektriciteit bezorgde ons geen veilig gevoel.”

Dodelijk slachtoffer

“Was het verantwoord dat we in een dergelijke situatie in een tentje zaten? Helemaal niet, maar evenmin zou het verantwoord geweest zijn om in een caravan te verblijven op dat ogenblik. Het enige dodelijke slachtoffer verbleef in een caravan in de camping hier vlakbij. Achteraf gezien hebben we erg veel geluk gehad“, klinkt het.

“Italianen nemen duidelijk geen tijd om te zitten kniezen”

“Er is heel veel schade. Diverse bomen zijn ontworteld en op de wagens, tenten en caravans gewaaid. Zo ook bij de tent naast ons. De materiele schade is enorm, bootjes op het strand lagen gewoon op hun kop. De schoenen die overal in het rond lagen, deden ons sidderen. Er zouden op de camping naast ons een 50-tal gewonden zijn, net als een persoon die het niet overleefd heeft. Zelf zijn we met het vliegtuig gekomen en hebben we dus geen wagen mee”, laat Stijn weten.

De materiele schade is enorm.
De materiele schade is enorm.© GF

“Toen de stortbui over was, liep iedereen doelloos rond op de camping en toen werd pas duidelijk wat er gebeurd was en hoeveel schade er echt was. We waren allemaal erg onder de indruk. De hele campingploeg is sinds donderdagavond druk in de weer om alles schoon te maken. Vrachtwagens rijden op en aan op de camping en bomen werden tot 23.30 uur omgezaagd. Italianen nemen duidelijk geen tijd om te zitten kniezen. Iedereen was tot laat in de avond in de weer om takken samen te vegen, mensen in nood te helpen, stoelen uit het zwembad te halen… Er werd gezorgd voor slaapplaatsen in openbare ruimtes. De kidsclub en de sportclub werden omgebouwd tot slaapzalen. De organisatie verliep echt vlot.”

Grote tent met bedden en kookfornuis

“Veel mensen zijn gisteravond nog vertrokken naar huis, maar aangezien wij ‘vastzitten’ aan onze vlucht, waren we niet in de mogelijkheid om te vertrekken. We prijzen ons ergens ook wel gelukkig dat we niet bij de vele slachtoffers waren en hadden niet de nood om te klagen. We zullen zeker nog met de tent naar Italië gaan. We reizen met een tent van de reisorganisatie, dus niet met onze eigen tent. Het gaat om een grote ingerichte bungalowtent, met bedden en een kookfornuis, dus eentje die wel tegen een stootje kan. We hebben reeds geboekt voor volgend jaar voor de laatste week van juli.”

(AD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier