Gezin doet honden weg na aanslepende burenruzie: “Onze kinderen zijn er kapot van”

Redactie KW

Het gezin van Heidi De Busschere en Philippe Mus uit Sijsele heeft noodgedwongen afscheid genomen van hun drie honden. De rechter legde na een burenruzie een dwangsom op van 250 euro per dag dat de viervoeters op het domein bleven.

“Een bedrag dat we onmogelijk kunnen ophoesten. Onze honden verblijven nu bij een gastgezin. De kinderen zijn kapot van verdriet”, zegt Heidi. De buurt start nu een benefiet om het gezin te steunen.

“We zagen echt geen andere oplossing. De schadeclaim hing als een donkere wolk boven ons gezin. De honden wegdoen was noodzakelijk. Hoeveel pijn het ook deed.”

Philippe Mus en Heidi De Busschere zijn nog steeds diep onder de indruk nadat ze Betty, Barney en Jasper – hun trouwe viervoeters – naar een gastgezin overbrachten. Verplicht, nadat de rechter een dwangsom van 250 euro per dag oplegde. Het resultaat van een burenruzie over vermeende lawaaihinder die de honden met hun geblaf zouden veroorzaken. Voor de kinderen een zware klap. “Ze zijn echt kapot van verdriet. De honden waren hun beste vrienden. Noah en Immanuel kunnen niet vatten dat ze hier niet meer zijn”, zucht mama Heidi. De viervoeters verblijven nu op enkele kilometers afstand. ‘s Avonds snel even binnenspringen om de honden te zien is dus geen evidentie.

Wandeling

“We blijven wel instaan voor de verzorging en gaan zo vaak als mogelijk langs om ermee te wandelen. Het is eigenlijk absurd dat het zover is moeten komen. De rechter heeft onze honden van ons weggerukt”, gaat Heidi De Busschere verder. “Onze oudste zoon van dertien jaar is opgegroeid met Jasper (de labrador, red.). Hij heeft nooit anders gekend. Natuurlijk is hij daar kapot van.” Ondertussen hoopt het gezin nog steeds een compromis te sluiten met hun buurman. “Ik geef geen commentaar op de zaak”, reageert diezelfde buur. Voor Heidi en Philippe een pijnlijke zaak. “We hopen nog steeds dat we onze honden slechts tijdelijk moesten wegdoen. De dag dat ze terug naar huis komen, wordt de mooiste dag van ons leven”, gaat Heidi verder. De familie doet er nu alles aan om de zaak naar Cassatie te brengen. “Als dat lukt maken we nog een kans om het eerdere vonnis van de vrederechter ongedaan te laten maken. Daar willen we dus zeker alles aan doen”, aldus Philippe.

Benefiet

Het gezin kreeg de laatste weken steun uit alle hoeken van het land. Ook de buurtbewoners sprongen in de bres en organiseren op 5 november een benefiet voor de familie. “Een fantastisch gebaar”, zegt Philippe met de glimlach. “Het is bijna onvoorstelbaar wie ons allemaal wil steunen. Online werd een petitie meer dan 2.400 keer gedeeld. Zelf hadden we hoogstens gehoopt op 200. Hopelijk brengt de hele zaak iets op en krijgen we snel onze honden terug”, besluiten Philippe en Heidi. De benefiet zelf staat gepland op 5 november in de Marollen in Sijsele vanaf 14 uur. Er is een heuse hondenwandeling en kinderanimatie voorzien.

(MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier