Gewezen VRT-journalist Johan Depoortere is ereburger van Staden

Redactie KW

Voormalig VRT-journalist Johan Depoortere (72) werd zondagvoormiddag in het vroegere Westrozebeekse gemeentehuis tot ereburger van de gemeente Staden benoemd. Depoortere is afkomstig uit Westrozebeke en maakte naam als oorlogsverslaggever en correspondent in Rusland en de Verenigde Staten.

Een aantal maanden geleden was in het Canvasprogramma 4 x 7 een reportage van zijn hand te zien over zijn geboortedorp. Hij vertelt daarin onder andere het verhaal van de vlucht van zijn grootouders uit Westrozebeke tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het dorp werd tijdens de wereldbrand haast compleet met de grond gelijk gemaakt. Het was naar aanleiding van die reportage dat voormalig gemeenteraadvoorzitter Bart Bostoen Johan Depoortere voordroeg als ereburger.

“Johan heeft nooit zijn afkomst verloochend en brengt ook nog geregeld een bezoek aan Westrozebeke”, aldus burgemeester Francesco Vanderjeugd. “Zo zakt hij al een aantal jaren naar de Westrozebeekse profkoers af om er foto’s te nemen van renners en wedstrijd.”

Johan Depoortere is de vijfde ereburger die Staden rijk is. Eerder viel die eer te beurt aan André Dejonghe, Eli Ostyn, Johan Debaene en Willy Spillebeen. De voormalig journalist zei vereerd en dankbaar te zijn met het ereburgerschap.

(BCH – foto JCR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier