Gevelbekleding van nieuw Brugs appartementsgebouw blijkt niet brandveilig

© TLG
Redactie KW

Een gloednieuw appartementsgebouw in het nieuwbouwproject De Wispeltuin in Brugge voldoet niet aan de brandnormen. De gevelbekleding is namelijk niet brandveilig genoeg. “We zijn een oplossing aan het uitdokteren”, zegt Global Estate Group.

Het nieuwbouwproject De Wispeltuin nabij het Rode Nonnen-klooster in de Katelijnestraat in Brugge verliep nog niet bepaald van een leien dakje. In april vorig jaar brandde een groot deel van het gebouw volledig af. Daardoor zag bouwheer Global Estate Group zeven jaar voorbereidingswerken in één nacht vernield worden. Maar ze bleven niet bij de pakken zitten en begonnen aan de heropbouw. Ondertussen zijn de werken zo goed als af en wonen al heel wat mensen in de nieuwe gebouwen. Het gaat om 36 ééngezinswoningen en een appartementsblok.

Wij vinden het verontrustend dat een sigarettenpeuk hier zo’n brand kon doen ontstaan

Maar nu steekt er alweer een nieuw probleem de kop op. De gevelbekleding – een bekleding in as-built materialen – van het appartementsblok voldoet namelijk niet aan de opgelegde brandnormen. Het waren enkele ongeruste kopers die een ingebrekestelling indienden die leidde tot een grondige studie. En ook enkele buurtbewoners drukten hun ongerustheid uit. “Na de gevelbrand van de woontoren in Londen wezen wij het stadsbestuur op het brandrisico”, klinkt het in de buurt. “We herinnerden hen toen ook aan onze petitie van een jaar eerder. Wij vinden het verontrustend dat een sigarettenpeuk hier zo’n brand kon doen ontstaan.”

Oplossing

Uit de laatste studie blijkt nu dat die ongerustheid gedeeltelijk gegrond was. “We hebben testen laten uitvoeren op de gevelbekleding van het appartementsblok. Dat bestaat uit een handelsruimte en vier appartementen”, zegt Vincent Gahide, consultant bij Global Estate Group. “Daaruit is gebleken dat die niet voldoet aan de brandnormen. We gaan hier onze verantwoordelijkheid nemen en zijn al een oplossing aan het uitdokteren. Die zal er dan ook op heel korte termijn komen. Maar het gaat dus wel degelijk enkel om het appartementsgebouw.”

Zelfde materiaal bij woningen

Voor de 32 ééngezinswoningen zou er dan weer geen probleem zijn. Die zijn nochtans in hetzelfde materiaal opgetrokken. “Maar voor ééngezinswoningen gelden geen brandnormen. Die mogen – om het cru te zeggen – uit karton gemaakt worden“, zegt Gahide. “Al hebben we dat uiteraard ook laten bekijken. De brandweer heeft dat allemaal gecontroleerd en daar zijn geen problemen mee. Dat gaat dan over mogelijkheden tot evacuatie en zo. En die liggen bij een gewone woning natuurlijk anders dan bij een appartementsgebouw.”

Syndicus wacht af

De syndicus van het gebouw, die de bewoners en kopers vertegenwoordigt, is op de hoogte. “We wachten voorlopig af wat de bouwpromotor precies onderneemt”, klinkt het. Bij het stadsbestuur is men op de hoogte van een geschil over de brandveiligheid. “Maar van een negatieve studie is bij ons niets bekend“, zegt schepen voor Ruimtelijke Ordening Franky Demon. “We weten wel dat de brandweer daar controles heeft uitgevoerd. Bij de bouwvergunning gaven zij mee dat de site vlot bereikbaar was voor de hulpdiensten en de gevelbekleding een brandweerstand van minimum één uur had.”

(TLG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier