Geval van tbc in opvangkamp Koksijde, burgemeester misnoegd

TBC in opvangcentrum Koksijde. © grf
Redactie KW

Dat bevestigt burgemeester Marc Vanden Bussche, die het nieuws zelf via een omweg te horen kreeg. “Er is opnieuw een fikse deuk in het vertrouwen”, aldus een misnoegde burgemeester.

“Er is een man met tbc vanuit het kamp overgebracht naar het ziekenhuis van Veurne”, aldus de burgemeester. “Ik heb meteen de FOD Volksgezondheid opgebeld. Zij gaan vanaf morgen een procedure opstarten in het kamp om te zien met wie de man in contact is gekomen en of er nog andere gevallen van tbc in het kamp zijn.”

Onze limieten zijn alvast nu al overschreden

De burgemeester vraagt zich af hoe dit mogelijk is. “Een van onze eerste vragen was om de vluchtelingen te screenen. Door de grote toestroom is dat blijkbaar niet mogelijk. Dit zorgt wel voor een vertrouwensbreuk, want de gemaakte afspraken zijn niet nagekomen. Blijkbaar is het niet de politiek van Fedasil om de burgemeester op de hoogte te brengen. Voor hen is tbc misschien dagelijkse kost, maar hier is het dat alleszins niet”, aldus de burgemeester, die zaak bijzonder ernstig neemt. “Mensen kunnen zomaar binnen en buiten en sinds kort lopen hier ook kinderen school. We moeten de nodige garanties krijgen dat dit niet meer kan voorvallen.”

Woensdag staat er een evaluatievergadering op het programma. Dan moet ook duidelijk worden of de capaciteit nog zal worden opgedreven. Momenteel zitten er ongeveer 300 vluchtelingen op de luchtmachtbasis. “Onze limieten zijn alvast nu al overschreden. We moeten de controle kunnen houden en dat moeten ze daar ook kunnen. Als ik hoor dat er nog steeds geen directeur is aangesteld, schrik ik toch wel”, besluit Vanden Bussche.

Het is niet aan de burgemeester om stappen te ondernemen

Bij het Federaal agentschap voor de opvang van asielzoekers (Fedasil) melden ze dat ze alle nodige maatregelen hebben genomen. “Het is niet aan de burgemeester om stappen te ondernemen. Wij hebben zelf procedures. Die zijn vastgelegd en die afspraken zijn uitgevoerd”, aldus Mieke Candaele, directeur Communicatie bij Fedasil. “Zo hebben wij de patiënt, die nog maar een paar dagen in Koksijde verbleef, meteen in quarantaine geplaatst. Het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid zal deze week nog een onderzoek voeren bij het personeel en de bewoners. Ook de Gezondheidsinspectie West-Vlaanderen en Idewe, de Externe Dienst voor Preventie en Bescherming op het Werk, zijn ingelicht. Bovendien is de kans op besmetting zeer laag.”

Volgens Fedasil zijn er jaarlijks zo’n 1.000 gevallen van TBC in België. “Het is dus bijna onvermijdelijk dat daar wel eens een asielzoeker bij zit. Wij voeren een screening uit, al van in de dispatch. Wij kunnen nooit 100 procent de garantie geven dat iemand geen TBC heeft, maar we nemen wel alle nodige maatregelen.”

Over het feit dat er nog geen directeur in Koksijde is, laat Fedasil weten dat de selectieprocedure loopt. “Momenteel wordt Koksijde gerund door de directeur van het centrum in Langemark-Poelkapelle, en dat is een heel capabele man”, aldus Candaele.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier