Gevaar voor neervallende betonblokken aan beschermd gebouw in Nieuwpoort

Redactie KW

Aan het beschermde gebouw Hurlebise, op de hoek van de Lombardsijde- en de Albert I-laan in Nieuwpoort-bad werden deze week nadars geplaatst om de veiligheid van voorbijgangers niet in het gedrang te brengen.

De bevoegde diensten waren door omwonenden op de hoogte gebracht dat er helemaal bovenaan het gebouw een aantal betonblokken losgekomen waren, die mogelijks naar beneden konden vallen.

“Er zijn preventief nadars geplaatst, maar naar alle waarschijnlijkheid zullen de stenen niet naar beneden vallen”, vertelt Kris Vandecasteele, bevoegd schepen voor stadsgebouwen. “Volgens deskundigen is het plotse grote temperatuurverschil van zo’n 3 naar 15 graden de boosdoener. Eens de temperatuur gestabiliseerd is zou het gevaar geweken zijn. We houden het in alle geval goed in de gaten.”

Hurlebise is eigendom van de stad Nieuwpoort. Het gebouw werd in 2010 aangekocht door de stad voor 1,1 miljoen euro en het was de bedoeling van het stadsbestuur om er het nieuwe toerismekantoor in onder te brengen. Omdat voorzien wordt dat het wachten zal zijn op de nodige overheidstoelagen om het gebouw her in te richten en er ondertussen een andere gebouw, de pastorie van Nieuwpoort-bad leeg is komen te staan, wordt nu geopteerd om het toerismekantoor daar te vestigen. De pastorie is centraal gelegen op de hoek van het Leopoldlplein en de Albert I-laan.

(PVB)