Gesneuvelde Zouaven herdacht in Koksijde

Redactie KW

Op Pinkstermaandag herdenkt Koksijde jaarlijks de 8.000 Franse Zouaven die in de Westhoek hun leven lieten.

De Zouaven, een groep infanteristen die deel uitmaakten van het Franse leger, werden destijds ingezet ter ondersteuning van de Belgen rond Ramskapelle en aan de Yperlee (Drie Grachten) bij Merkem. Hun eerste gevechten tegen de Duitsers grepen plaats bij Walcourt (tussen Charleroi en Philippeville). Ze trokken zich samen met de Belgen terug achter de IJzer en werden gehuisvest in het ‘Quartier Sénégalais’ te Koksijde.

Oudstrijders uit die wereldbrand zijn er niet meer. Vandaag worden zij vertegenwoordigd door de vaderlandslievende verenigingen en oud-strijders uit de Tweede Wereldoorlog van onze Westhoek en Noord-Frankrijk. De herdenking werd opgeluisterd door de Zouaven van Walcourt en startte met een bloemenhulde aan de Franse begraafplaats te Koksijde-dorp.

Vervolgens was er een plechtigheid aan het Zouavenmonument in Koksijde-Bad die daar al 83 jaar de inzet van de Zouaven symboliseert en hen blijft herinneren. De herdenkingsplechtigheid werd afgesloten met het defilé ter hoogte van het gemeentehuis.

(EDK – Foto EDK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier