Gesloten parkeerterrein in Westkerke gaat dinsdag weer open

Een foto die door Arlette genomen is op 8 juni 2017. We zien een vermoedelijke vluchteling die zich een weg baant langs de omheining. © Repro LIN
Laurette Ingelbrecht
Laurette Ingelbrecht Medewerker KW

In juni 2014 werd de parking langs de autosnelweg richting Frankrijk gesloten omdat er mensensmokkelaars actief waren. Dinsdag gaat de parking weer open.

Momenteel is men er nog aan het werken aan het actief maken van de camera’s. Er zijn ook al toiletten geïnstalleerd. Etienne Vandamme en Arlette Vanthournout wonen in de Merelstraat, vlakbij de bewuste parking. “Wat staat Oudenburg nu weer te wachten? Binnen een drietal weken zullen we meer weten”, stellen Etienne en Arlette.

Dat de omheining en de camera’s de vluchtelingen zullen tegenhouden, daar hebben ze grote twijfels over. “Als ze de zee al trotseren om een beter leven op te zoeken. We denken dat er al vlug gaten in de omheining zullen worden geknipt. Of ze zullen langs de autosnelweg lopen tot ze een weg vinden. Om over de snelweg te lopen, schrikken ze ook al niet terug. De omheining moest doorgetrokken zijn tot aan de brug.”

Zelf geen overlast gehad

Etienne en Arlette kunnen meespreken over wat er aan de parking in het verleden allemaal gebeurd is. “We hebben al een en ander gezien, gehoord en meegemaakt met de vluchtelingen. Met uitzondering van één keer, toen heeft iemand bij ons ingebroken door een steen door een venster te gooien, hebben we er zelf geen overlast van gehad. Wel kwam hier af en toe eens iemand wat vragen. Zo eens water om zich te wassen.”

Etienne Vandamme en Arlette Vanthournout bij de parking in Westkerke die straks na drie jaar weer opengaat.
Etienne Vandamme en Arlette Vanthournout bij de parking in Westkerke die straks na drie jaar weer opengaat.© LIN

“We hebben wel van alles op het einde van onze straat en in de velden zien liggen. Je kan het je niet voorstellen: hele zakken brood, frietpotten, gasvuren, hele kartons met pepperspray, zelfs wapens en eens een dood schaap. Ook lagen er geregeld kleren. Die gasten droegen immers veel boven elkaar om in de gekoelde vrachtwagens te overleven”, vertelt Arlette.

Overnachtingsparking

“Naar we horen, zou de parking in Westkerke een overnachtingsplek worden en zouden de vrachtwagens niet meer in Jabbeke mogen blijven staan. Ik vraag me af hoeveel wettelijke plaatsen hier zijn”, zegt Etienne. “Ik ben ook benieuwd naar welke dienst de beelden van de camera’s in het oog zal houden. En of er hier controles zullen gebeuren. Het zal niet te lang duren voor we de eerste vluchtelingen in de Merelstraat zien wandelen”, besluit Etienne Vandamme.

(LIN)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier