Geslaagde test voor competentievijver met chronisch zieken in Brugge

Redactie KW

In Brugge levert het proefproject ComPool, dat mensen met een chronische aandoening aan het werk zet, goede resultaten af. Dat bleek uit een partneroverleg tussen initiatiefnemer vzw Jobcentrum en Stad Brugge en OCMW Brugge die meewerkten aan het project.

ComPool, een afkorting van Competenties Poolen, probeert met het project mensen aan het werk te zetten die te vaak uit de boot vallen. Met dit concept waar een pool van mensen wordt ingezet op een specifieke job, krijgt de werkgever de garantie dat het werk wordt uitgevoerd. Tegelijkertijd laat het mensen met een chronische aandoening toe om het werk tijdelijk te onderbreken zodat een langdurige uitval vermeden kan worden. Zij worden opgevangen door andere mensen uit de vijver. Tijdens een periode van inactiviteit wordt er actief gewerkt aan een terugkeer door middel van opleidingen en gesprekken. Een bijkomend pluspunt is de ondersteuning van collega’s en leidinggevenden en het herkennen van signalen en problemen.

Werkzekerheid voor werkkrachten

De bedrijven krijgt naast continuïteit ook competente en gemotiveerde werkkrachten. De werkkrachten kunnen werken naar hun mogelijkheden en krijgen werkzekerheid. Het concept werd het voorbije half jaar getest in het dienstenchequebedrijf van het OCMW Brugge en de schoonmaakdienst van de Stad Brugge. Er was een dertigtal deelnemers. Vzw Jobcentrum wil na de test het systeem verder op punt stellen en uitrollen.

(Belga)