Geslaagde Tankdag in Poelkapelle

© RB
Redactie KW

De gebroeders Johan en Luc Vanbeselaere bliezen voor de zesde keer verzamelen voor hun tankdag. Heel wat sympathisanten daagden op om het zinnebeeld van de Ieperboog aan het werk te zien. Onder luid applaus toerde Johan Vandbeselaere met het logge stuk rond.

De leden van de Ypres Salient Tanks, een onderdeel van de ‘Poelcapelle 1917 Association vzw’ nodigden iedereen uit op deze Tankdag op zaterdag 8 oktober.

De gebroeders ingenieur Johan en directeur Luc Vanbeselaere bouwden een namaak MARK IV oorlogstank. En daarrond ging het ganse gebeuren. Het begon al in de voormiddag met een toelichting rond het Poelkapelse tankgebeuren in ‘t Oud gemeentehuis. Voor het middagmaal arriveerde men in A Point en vervolgens trok men naar de loods van de vroegere bouwfirma Hoedt in de Houthulstseweg waar de tank gestationeerd is.

Geslaagde Tankdag in Poelkapelle
© RB

Namens de gemeente bemerkten we de gemeenteraadsleden Christoph Deraeve en Dominique Cool. In de loods van de firma Hoedt stond het half afgewerkte monster met in de buik een voorlopige motor terwijl de nieuwe kantklare motor ernaast stond. Daar verschafte Johan de nodige uitleg waarna hij, onder luid applaus, met het logge ding op de koer van het bedrijf rondtoerde.

Geslaagde Tankdag in Poelkapelle
© RB

Vervolgens stapte de ganse ploeg aanwezigen naar het tankmonument op het marktplein waar toespraken en een krans poppies neerleggen het geheel afsloot. “In 2017 zullen we proberen het oorlog tanktraject van toen af te leggen tussen Poelkapelle en Sint-Juliaan. Dan is het precies 100 jaar geleden dat zo’n tank Poelkapelle aanviel en ter hoogte van het kruispunt bleef steken. Hij kwam uit St.-Juliaan en we zouden die rit willen overdoen en niet de brug over de beek nemen, maar de beek zelf, zoals men toen ook moest doen”, vertelt Johan.

(RB/foto’s RB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier