Gerestaureerde militaire veldkeuken officieel ingehuldigd in Pollinkhove

Schepen en Toerisme Wout Cornette en voorzitter van het ruilverkavelingscomité Paul Kouckuyt onthulden een gedenkplaat aan de gerestaureerde veldkeuken. © KVCL
Redactie KW

Aan de Gapaard in Pollinkhove vond zondag de officiële opening plaats van de gerestaureerde militaire veldkeuken uit de Eerste Wereldoorlog.

“De deelgemeenten van Lo-Reninge beleefden de Eerste Wereldoorlog op een totaal andere wijze”, schets schepen van Toerisme Wout Cornette (Dynamisch) de oorlogsgeschiedenis. “De dorpskernen van Reninge en Noordschote bevonden zich zo goed als op of juist achter de frontlijn en werden quasi volledig vernield. Lo en Pollinkhove lagen wat verder van het front en waren veiliger. Vooral de Gapaard, ten westen van Lo en Pollinkhove, lag grotendeels buiten het bereik van het Duitse geschut. De militaire veldkeuken is als onderdeel van het ‘Camp Americain’ een laatste overblijfsel van het leven achter het front.”

Ankerpunt

Er werd niet gekozen voor een volledige restauratie, maar voor een herstel van wat er nog was. “Aan de buitenzijde zijn infopanelen aangebracht”, aldus schepen Cornette. “Binnenin de veldkeuken is info over de oorlogsjaren aan de Gapaard terug te vinden. Er is ook een picknickbank voorzien. Deze site moet een ankerpunt en ontmoetingsplek worden bij het binnenrijden van onze prachtige gemeente Lo-Reninge.” De totale kostprijs van de restauratie, die gebeurde binnen de ruilverkaveling Sint-Rijkers, bedraagt 193.707 euro. Naar aanleiding van de opening van de veldkeuken vertoefden het hele weekend soldaten met uniformen uit de Eerste Wereldoorlog in de straten van Lo. Die historische evocatie werd verzorgd door vzw Platform voor de Belgische Militaire Geschiedenis.

(KVCL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier