Gerechtsdokter moet bepalen of bejaarde kasteelheer uit Torhout nog rijgeschikt is

Redactie KW

Een 86-jarige kasteelheer uit Torhout kwam zich in de Brugse politierechtbank persoonlijk verantwoorden voor het plegen van vluchtmisdrijf.

De twee aanrijdingen gebeurden op 1 juli 2015. Kasteelheer J.J. (86) uit Torhout was die ochtend op de terugweg van de kapper. Op luttele kilometers van zijn woning in Torhout liep het echter twee keer na elkaar verkeerd. “Even na tien uur reed de beklaagde de spiegel van een geparkeerd voertuig aan in de Heidestraat. In plaats van te stoppen, reed hij gewoon door. Drie minuten later reed hij vervolgens tegen een verkeersgeleider in de Hogestraat. Ook daar stopte hij niet”, sprak de procureur.

“Het is chronologisch simpelweg onmogelijk dat mijn cliënt die spiegel heeft afgereden“, zegt zijn advocaat. “De weg van de Heidestraat naar de Hogestraat is eenrichtingsverkeer. Objectief gezien kan hij het niet gedaan hebben.” Over de aanrijding met de verkeersgeleider bestond geen discussie. De kasteelheer verklaarde te moeten uitwijken omdat een ander voertuig geen voorrang verleende. “Toen ik uitstapte om de schade op te meten, zag ik niemand in de buurt. Er was ook niemand anders betrokken bij de aanrijding. Mijn auto was niet volledig kapot, dus reed ik maar door. Achteraf gezien was ik misschien beter wel gestopt”, getuigt de kasteelheer. “Ik was van plan om zelf de politie te bellen nadat ik thuiskwam. Die tijd kreeg ik niet, want al vrij snel stonden ze voor mijn deur.”

Gerechtsdokter

Om aan te tonen dat de bejaarde man wel degelijk nog in staat is om met de wagen te rijden, werd een attest van de oogarts voorgelegd. De kasteelheer vroeg ook aan zijn huisarts om een verklaring voor te leggen waaruit blijkt dat hij volledig rijgeschikt is, maar die weigerde. “Hij vindt het niet zijn taak dat te doen en wil geen risico’s nemen”, zegt J.

De politierechter verklaarde niet liever te willen dan dat de 86-jarige met zijn wagen kan blijven rijden. “Maar daarvoor heb ik echt wel bevestiging nodig”, aldus de politierechter. Hij stelde een gerechtsdeskundige aan die nu definitief moet oordelen over de rijgeschiktheid van de man. Uitspraak op 19 oktober.

(MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier