Gerard en Rita willen iedereen laten meegenieten van kerstsfeer bij hen thuis

Gerard bij een van de vele prachtig versierde hoekjes in zijn huis. © EDB
Redactie KW

Zoals elk jaar baadt het huis van Gerard Cottenier (74) en Rita Vermaut (68) alweer helemaal in de sfeer van kerst. Ook de kerstmuziek weerklinkt er. Gerard en Rita ontvangen iedereen die wil meegenieten van de kerstversiering in hun huis aan de Oudstrijderslaan.

Elk jaar opnieuw is het sleuren en zeulen geblazen voor het koppel. “Zeker 50 keer gaan we op en neer naar zolder om dozen te halen, en als ze leeg zijn weer op zolder te bergen”, zucht Gerard. “Toen we klaar waren met onze kerstversiering, zeiden zowel Rita als ik dat het het laatste jaar is dat we dit doen. Toen we dat aan onze zoon vertelden, lachte hij dit weg. ‘We zouden het nooit kunnen laten’, zei hij. En inderdaad, nu ons huisje weer baadt in de kerstsfeer, genieten we met volle teugen.”

Kersthuisjes

Het versieren met kerst begon in 1999 toen Gerard twee kersthuisjes kreeg van zijn moeder. “Ik vond die zo mooi, en van toen af aan begon ik huisjes bij te kopen“, vertelt Gerard. “Vier jaar later had ik alle kersthuisjes die op de markt waren en deed ik verder met maneges.”

Het huis van Gerard en Rita is onderverdeeld in verschillende thema’s. Zo waan je je op de ene kast op de kermis in Brussel, en kom je langs de andere kant in Parijse sferen. Er is een hoek met engelen, waar Rita en Gerard heel veel van houden, en een hoek waar je denkt aan de tsaren in Rusland. Ook Antarctica is dichtbij. Op de kerstboom is Gerard dit jaar ook heel trots. Verschillende gekleurde lichtjes zijn erin te vinden. Om een leeg plaatsje te vinden, moet je een vergrootglas opzetten. Zelfs sommige kerstballen zijn verlicht.

“Zeker 50 keer gaan we op en neer naar zolder om dozen met versiering te halen” – Gerard Cottenier

Daarnaast is er kerstdecoratie op de tafels, liggen kerstplaids in de zetel en kreeg de grote tafel waar aan gegeten wordt een kersttoile als een tafelkleed.

Zelfgemaakt

Rita heeft altijd graag geknutseld en maakte verschillende kerststukken en -ballen zelf. Samen maakten Gerard en Rita dit jaar een banner met sterren. En ook in het kraaknette tuintje ontbreken de lichtjes en kerstboom niet. En de snoeren en stopcontacten? Die zijn allemaal professioneel verstopt, daar zie je niets van.

Bij Gerard en Rita is iedereen welkom om mee te genieten. “We hebben een kerstspeelsetje voor de kinderen die mee zijn, maar ze genieten evenveel van de kerst- en sneeuwtafereeltjes in huis hoor!”, lachen ze. Ook groepjes tot vijf à zes personen zijn welkom. Mensen kunnen ook uit rusthuizen komen. “We maakten alles rolstoeltoegankelijk. Kerst is voor iedereen en iedereen mag met ons meegenieten. We voorzien voor iedereen die komt ook een drankje en de kindjes krijgen een snoep.”

Gerard en Rita kijken nu al uit naar Kerstmis en Nieuwjaar, dat ze altijd met cadeautjes vieren met hun familie. “Tegen de opkuis in januari zien we wel een beetje op, maar onze kleinzoon beloofde al om te komen helpen”, luidt het.

(Els Deleu)

Een afspraak maken om mee te genieten met Gerard en Rita kan op 0468 25 85 36

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier