Georges Derous schenkt archief aan gemeente Aartrijke

Redactie KW

Jarenlang lagen de bidprentjes, rouwbrieven en affiches opgeslagen in de elektriciteitscabine van Georges langs de Steenstraat.

Georges Derous “Ik ben 84 jaar en ik voel dat ik het wat rustiger aan moet doen. Daarom heb ik ook mijn archief aan de gemeente geschonken. Ik wil niet dat het na mijn dood in een container zou terechtkomen, daarom is mijn archief nu verhuisd naar het gemeentearchief in De Brouwerij.”

Dat archief bestaat uit 25 affiches van evenementen allerhande, acht schoendozen met bidprentjes en negentien mappen met rouwbrieven.

Cultureel centrum

Georges kocht in 1988 de elektriciteitscabine langs de Steenstraat, destijds eigendom van de West-Vlaamse Elektriciteitsmaatschappij, en vormde de cabine om tot een cultureel centrum. Het gebouw werd opgetrokken in 1921. In 1951 schakelde Aartrijke voor elektriciteitstoevoer over naar Inelgas en vlak naast de cabine werd een nieuwe elektriciteitscabine gebouwd. “De oude stond bijna veertig jaar leeg. Tot ik de kans kreeg om ze te kopen, dankzij graaf de Bethune van Kortrijk, die toen lid was van Ambacht Aartrijke. In feite is het een gebouw een voorbeeld van archeologische industrie.”

Georges richtte het torengebouwtje van 6 bij 6 meter en 16 meter hoog in. “Ik doopte de cabine om tot het museum ‘De Elektriciteitscabine’, de opening gebeurde met het doorknippen van een elektrische kabel terwijl bazuingeschal weerklonk.”

“Waar oorspronkelijk een verdieping bereikbaar was door middel van een brandladder, hebben we er twee verdiepingen en een dakverdieping voor archieven van gemaakt. Naast archiveren en repeteren organiseerden we er ook allerlei tentoonstellingen. We hebben ook altijd meegewerkt aan Monumentendag. Ik heb ooit eens 4.000 boeken gekocht over alle uiteenlopende genres en thema’s en ze in de cabine verkocht aan 20 frank per stuk.”

Eerste loft

Enkele jaren geleden hij weet niet meer wanneer precies heeft Georges de cabine verkocht. “Ondertussen heeft de eigenaar de cabine omgebouwd tot een loft. Meteen is dat ook de eerste in Aartrijke. Dus naast het eerste appartementsgebouw was ik dus ook een stukje betrokken bij de eerste loft van de gemeente”, besluit Georges met een knipoog.

(BC-foto BC)

Lees hierover ook in Krant van West-Vlaanderen, editie De Weekbode Torhout van vrijdag 30 januari.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier