Gentse deken Lode Aerts wordt op 4 december tot bisschop van Brugge gewijd

05/10/16 om 06:02 - Bijgewerkt om 12:22

Kanunnik Lode Aerts wordt de nieuwe bisschop van Brugge.

Gentse deken Lode Aerts wordt op 4 december tot bisschop van Brugge gewijd

© BELGA

Hij werd 57 jaar geleden geboren in het Oost-Vlaamse Geraardsbergen en was nog maar sinds augustus van dit jaar aangesteld als deken van de stad Gent. Een Oost-Vlaming komt dus aan het hoofd van de katholieke Kerk in de provincie West-Vlaanderen. Lode Aerts is woensdagmiddag in de Guimardstraat, op het hoofdkwartier van de Bisschoppenconferentie, voorgesteld door aartsbisschop Jozef De Kesel, zijn voorganger als bisschop van Brugge.

Kanunnik Lode Aerts wordt op 4 december aanstaande tot bisschop van Brugge gewijd. Aartbisschop De Kesel onderstreepte dat de nieuwe bisschop van Brugge een zeer goede voorbereiding heeft gekregen om zijn taak als bisschop op te nemen. "Hij heeft een erg degelijke theologische scholing gehad en heeft ook een brede pastorale ervaring, vooral bij jonge mensen", aldus De Kesel. "Bovendien heeft hij als medewerker van Mgr. Luysterman ook geleerd wat het inhoudt om een bisdom te besturen."

Gentse deken Lode Aerts wordt op 4 december tot bisschop van Brugge gewijd

"Maar bovenal is Lode Aerts een goed mens, zonder eigendunk", zei de aartsbisschop nog. "Het is een man met een groot hart. Hij kan animeren. Hij is een gelovige. Hij is een man van gebed en dat ook is allemaal belangrijk."

Uit gezin met zes kinderen

Lode Aerts werd geboren in Geraardsbergen, in het bisdom Gent, op 2 oktober 1959, in een gezin met zes kinderen. Hij volgde middelbaar onderwijs aan het College in Eeklo en vatte in 1977 de studie filosofie aan het seminarie van Gent aan. Hij behaalde het diploma van bachelor in de filosofie en de letteren aan de KU Leuven in 1980 en studeerde theologie aan het seminarie van Gent tussen 1980 en 1984. Lode Aerts werd op 7 juli 1984 tot priester gewijd. Hij behaalde de doctoraatstitel in de Bijbelwetenschappen in 1988 aan de pauselijke universiteit Gregoriana.

Gentse deken Lode Aerts wordt op 4 december tot bisschop van Brugge gewijd

Van 1988 tot 1992 was Lode Aerts professor filosofie aan het seminarie van Gent. Van 1992 tot 2002 doceerde hij als professor dogmatische theologie en was hij geestelijk directeur van het seminarie van Gent. In dezelfde periode was hij eveneens bisschoppelijk vicaris voor de jongerenpastoraal en van 2002 tot op heden is hij bisschoppelijk vicaris voor de kerkelijke roepingen, opleiding en vorming.

Sinds 2002 is Aerts aangesteld als titulair kanunnik van de Sint-Baafskathedraal in Gent. Nog maar pas sinds augustus van dit jaar was hij deken van de stad Gent.

Gentse deken Lode Aerts wordt op 4 december tot bisschop van Brugge gewijd

© BELGA

Meerdere publicaties

Lode Aerts heeft verschillende publicaties op zijn naam staan. Zijn bijzondere belangstelling voor jongerenpastoraal, roepingen, opleiding en vorming van jonge seminaristen blijkt onder meer uit het boek 'Nieuwkomers bij de bron. Als de Kerk naar jongeren luistert' en 'Quand l'Eglise écoute les jeunes'. Zijn recentste publicatie was 'Drinken aan de bron. De smaak van het christelijk geloof'.

(Belga - Foto Lode Aerts)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!