Gentse burgemeester vraagt ons vrijwillig af te schakelen van stroom om zijn haven te redden

© BELGA
Redactie KW

De Gentse burgemeester Daniël Termont (sp.a) vraagt zowel zijn Oost-Vlaamse collega’s als West-Vlaams gouverneur Decaluwé of er steden en gemeenten zijn die zich bij een eventueel stroomtekort vrijwillig willen afschakelen om de Gentse haven te sparen.


© BELGA

Die oproep klonk op een overleg met een reeks overheidsinstanties en bedrijven, waarop gouverneur Jan Briers vertegenwoordigers uit alle 65 Oost-Vlaamse steden en gemeenten bijeen kreeg.

Termont strijdt onder meer om de Gentse haven, met 180 bedrijven waaronder acht Seveso-bedrijven, te vrijwaren van een stroomtekort. Ook neemt hij het niet dat een groot deel van de stad zonder elektriciteit dreigt te vallen, omdat die in de eerste categorie valt. “Ik vraag mijn Oost-Vlaamse collega’s of ze bepaalde gebieden hebben om af te sluiten”, zegt Termont. “Dat is ook voor hen belangrijk, want veel van hun inwoners werken in onze haven.”

Daarnaast kijkt Termont ook over de provinciegrens, omwille van het feit dat geen enkele West-Vlaamse straat eerst afgeschakeld wordt. Hij vraagt gouverneur Decaluwé of er geen gebieden zijn die afgeschakeld kunnen worden.

(Belga)