Generaal Jacques in Diksmuide voor één dag in het wit

Deze keer waren er geen vandalen aan het werk, maar gaat het om een snelle reinigingstechniek. © KLD
Redactie KW

Heel wat voorbijgangers keken woendagmiddag raar op toen ze het monument van Jacques de Dixmude op de Grote Markt langzaam wit zagen worden.

Deze keer waren er geen vandalen aan het werk, maar gaat het om een snelle reinigingstechniek. Het standbeeld werd met een bijtende pasta bedekt door arbeiders van de firma Van Huele. Actieve bestanddelen in de reinigingspasta absorberen de vervuiling en na een dag drogen kan de wittransparante pasta donderdag al afgepeld worden.

De reiniging gebeurt volgens burgemeester Lies Laridon in het kader van de heraanleg van de Grote Markt en in samenspraak met de dienst erfgoed. Zo wil men alle vuil verwijderen, inclusief de blauwe verf die decennia geleden door vandalen over het standbeeld werd gegoten.

Het gecontesteerde monument werd opgericht in 1930 en is sinds 2009 een beschermd monument. Het standbeeld van de Franstalige generaal Jacques, die tijdens de verdediging van Diksmuide in 1914 het bevel voerde over Vlaamse soldaten, is voor veel Vlamingen een doorn in het oog. Ook zijn duister koloniaal verleden zorgde voor controverse.

(KLD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier