Gemeenteraadslid Sara Casteur moét zich laten vervangen omwille van zwangerschapsrust

Redactie KW

De Open VLD-politica had dat liever anders gezien en zette daarom een bericht op haar website.

Sara Casteur is al de mama van een dochtertje Juliette, nu vier jaar oud. Toen was Sara Casteur nog zelfstandige advocate en nog niet actief in de politiek. Toen ging ze noodgewongen drie weken na de geboorte weer aan de slag. “Ten opzichte van je klanten kun je na enkele jaren aan een dossier bezig te zijn niet plotseling zeggen dat je de zaak niet zal pleiten als ze voorkomt voor het Hof van Beroep”, aldus Sara Casteur. “Maar toch, eerlijkheidshalve moet ik toegeven, het was niet met de volle overgave en ‘goesting’ dat ik mijn klein dochtertje achterliet, niettegenstaande ze in goede handen was. Het was niet de roze wolk waar men van spreekt.”

Intussen is de situatie van Sara Casteur veranderd. Ze is adjunct-directeur van een sociale huisvestingsmaatschappij met een bediendestatuut en gemeenteraadslid. Het biedt haar meer structuur en minder onvoorspelbare factoren. “Het biedt mij ook de kans om de faciliteiten voor aanstaande moeders te vergelijken die toevallig onder een verschillend statuut werken”, zegt Sara Casteur. En de politica is niet meteen enthousiast over de huidige manier van werken.

Idee dat ik niet zelf mag beslissen wat ik wel of niet aan kan na mijn bevalling is ronduit vrouwonvriendelijk, storend en niet meer van deze tijd

“Als bediende heb je ‘recht’ op 15 weken zwangerschapsrust. Maar dit is gekoppeld aan de verplichting niet te werken”, legt ze uit. En dat vindt ze op z’n minst vervelend. “Zowel op mijn job, als tijdens mijn politieke engagement, zijn er zaken die niet op mij wachten en gewoon verder gaan. In december mis ik bijvoorbeeld de belangrijkste gemeenteraad van het jaar, waarin de begroting voor 2016 wordt goedgekeurd. Ik twijfel er niet aan dat mijn vervanger zijn taak met verve zal vervullen, maar toch, de idee dat ik niet zelf mag beslissen wat ik wel of niet aan kan na mijn bevalling is ronduit vrouwonvriendelijk, storend en niet meer van deze tijd.”

“Voor alle duidelijkheid is dit geen geldkwestie“, stipt de jonge mama nog aan. “Zelfs als ik onbezoldigd zou gaan zetelen in de gemeenteraad, of onbezoldigd twee halve dagen in de week kom werken, dan kan ik mijn zwangerschapsuitkering verliezen en hierop afgestraft worden.

“Net zoals ik het als zelfstandige aanvoelde dat de maatschappij mijn moederschap als minderwaardig beschouwde ten opzichte van een bediende, voel ik het nu aan dat de maatschappij mijn werk, mijn engagement en mijn mogelijkheid om zelf te bepalen op welke manier ik het werk combineer met het kersverse moederschap als minderwaardig gaat beschouwen.”

“Waarom aan vrouwen de vrijheid niet wordt gegeven hun eigen keuzes hierin te maken is mij een raadsel”, besluit Sara Casteur.

>> http://saracasteur.blogspot.be/2015/10/moederschapsverlof-een-vloek-of-een.html

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier