Gemeente verkoopt woning in Westvleterendorp

Redactie KW

Tijdens de gemeenteraad van maandagavond werd de procedure vastgesteld voor de verkoop van een kleine woning in Westvleterendorp 33.

Het pand, dat gelegen is bij de Belgische militaire begraafplaats, heeft een oppervlakte van 9a60ca, waarvan 86ca eigendom van de kerkfabriek St-Martinus Westvleteren. Burgemeester Stephan Mourisse (LVP): “Vroeger waren er nog twee families mede-eigenaar, en daardoor was een verkoop praktisch onmogelijk. Nu zijn de gemeente en voor een klein deel de kerkfabriek de eigenaars. De gemeente zal de verkoopprocedure voor het geheel voeren. Het pand wordt openbaar verkocht. De instelprijs zal 75.000 euro bedragen. Het aandeel van de kerkfabriek in de kosten en opbrengsten zal 10 procent bedragen.”

De aanvullende gemeentebelasting op de personenbelasting voor 2018 blijft behouden op 7%. Per inwoner bedraagt één procent 25 euro. Voor het dienstjaar 2018 worden de opcentiemen op de onroerende voorheffing vastgesteld op 1.259,45, in plaats van de huidige 2.000. Naar aanleiding van het decreet van 18 november 2016 over de vernieuwde taakstelling en de gewijzigde financiering van de provincies stijgt de Vlaamse basisheffing van onroerende voorheffing van 2,5% naar 3,97%. Om die stijging te neutraliseren voor de gemeenten, moeten zij hun tarief door middel van een omrekeningscoëfficiënt laten dalen. Concreet moeten de huidige gemeentelijke opcentiemen voor een status quo (budgetneutraal) van de ontvangsten gedeeld worden door 1,588. Volgens de burgemeester zullen de inwoners dus rechtstreeks meer betalen aan de Vlaamse overheid, en zal dat voor hen uiteindelijk weinig verschil uitmaken.

De volgende gemeenteraad heeft plaats op donderdag 28 december. Dan wordt het budget 2018 voorgelegd.

(AHP-Foto RVL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier