Geluwse overlevende van concentratiekamp 'Broere Marcel' is niet meer

16/11/16 om 21:29 - Bijgewerkt om 21:26

In het AZ Delta in Menen is dinsdag Marcel Durnez (89) uit Geluwe onverwacht overleden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog overleefde hij de hel tijdens de concentratiekampen.

Geluwse overlevende van concentratiekamp 'Broere Marcel' is niet meer

Zijn twee broers Gilbert en Daniël zijn in Flossenbürg overleden. Samen met zijn broers vluchtte Marcel naar Frankrijk, werd er verraden en opgepakt door de Gestapo. De drie broers verbleven in de concentratiekampen van Auschwitz, Buchenwald en uiteindelijk Flossenbürg.

Teruggekeerd zonder broers

Juli 1943. Tijdens de Tweede Wereldoorlog eist de Duitse bezetter ook in Geluwe jonge mannen op om in Duitsland te gaan werken. De drie broers Daniël, Gilbert en Marcel Durnez vluchten naar Frankrijk. Ze beloven hun moeder goed voor elkaar te zullen zorgen. 18 mei 1945. Alleen Marcel komt weer thuis. Waarom zijn broers niet mee waren, durfde hij zijn moeder toen niet vertellen. Maar via een brief die een paar dagen later dan hijzelf arriveerde, komt moeder het toch te weten.

Zijn zoon Yves begon in juli 2009 met het verteltheater 'Moeder, we zullen goed voor elkaar zorgen'. Hij stond hiermee voor het eerst op de planken tijdens de wijkfeesten op de Molenhoek, op nagenoeg dezelfde plaats waar zijn vader en ooms hun kindertijd doorbrachten. Dit verteltheater is gebaseerd op het boek 'Ik was 18 in '44', een biografie van Marcel Durnez en door zijn zoon geschreven.

Wever en metser

In mei vorig jaar werd het bier 'Broere Marcel' voorgesteld. Een triple als herdenkingsbier. De drie figuren op het etiket symboliseren ook de drie broers. Zoon Yves werkte dat initiatief met het bier uit binnen de vzw Vriendenkring van Flossenbürg, die zich inzet om de herinnering aan de slachtoffers van concentratiekampen levendig te houden en waar hij voorzitter van is.

Geluwse overlevende van concentratiekamp 'Broere Marcel' is niet meer

Tijdens de eerste jaren van de Tweede Wereldoorlog leerde Marcel weven. Na zijn terugkeer was Marcel tot ergens in de jaren vijftig wever, en nadien metser. Dat bleef hij tot aan zijn brugpensioen. Hij was de echtgenoot van Georgette Salomez. Er zijn twee kleinkinderen Annelies en Elke.

De uitvaartplechtigheid vindt plaats op zaterdag 26 november om 10 uur in de Sint-Dionysiuskerk in Geluwe.

(EDB)

Meer nieuws uit

Lees meer over:

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!