Geert Messiaen van Liberale Mutualiteiten: “Ik voel me meer secretaris dan generaal”

Geert Messiaen : "Solidariteit moét de hoeksteen blijven van onze zo waardevolle sociale zekerheid" © STEFAAN BEEL
Redactie KW

Deze vrijdag viert de Landsbond van Liberale Mutaliteiten, de organisatie die de tien liberale ziekenfondsen in ons land groepeert, zijn honderdjarig bestaan. Aan het hoofd van dit alles staat Roeselarenaar Geert Messiaen (66).

De Liberale Mutualiteiten zijn goed voor zo’n 700.000 aangesloten leden en om en bij de 600 uitbetalingspunten. “Ik ben hier inderdaad de secretaris-generaal,” lacht hij, “al voel ik me meer secretaris dan generaal.” Maar Geert is vooral ook een bevlogen denker over de toekomst van de sociale zekerheid, een onderwerp dat hem zelf sterk bekommert en waar hij al enkele boekjes over schreef.

Middeleeuwen

“Onze mutualiteit werd inderdaad honderd geleden, op 22 maart 1914 om precies te zijn, gesticht door Edouard Pecher, een liberaal politicus die een van de grondleggers mag worden genoemd van ons huidig stelsel van sociale zekerheid. Het was in de periode waarin tal van ziekenfondsen in ons land vorm kregen. Al is het gegeven op zich veel ouder: de solidariteitsgedachte was al aanwezig in de middeleeuwse gilden, die kassen spijsden voor hun zieke lotgenoten, weduwen en wezen. De eerste echte ziekenfondsen ontstonden in de tweede helft van de 19de eeuw, als reactie op het vaak onmenselijke werk dat van arbeiders gevraagd werd en het schrijnende gebrek aan sociale bescherming. Ook in ons land ontwikkelde zich een uitgebreid systeem van sociale zekerheid, eerst voor werknemers, later ook voor ambtenaren en zelfstandigen. In 1894 werd in ons land de eerste wet op de ziekteverzekering gestemd.”

Principes en waarden

“Acht principes en waarden staan voorop bij de Liberale Mutualiteit: geen privatisering van de gezondheidssector, geen duale (niet voor iedereen gelijk, red.) geneeskunde, ledengerichtheid, geen risico-selectie bij het beoordelen van de leden, ongebondenheid ten opzichte van de politieke wereld, vrije keuze van de leden, het stimuleren van de eerstelijnszorg en, last but not least, onze federale organisatie. Wij vormen één en dezelfde organisatie voor héél België.”

(Jos Remaut)

Meer in Krant van West-Vlaanderen van vrijdag 21 maart

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier