Geert en Marijke zetten de deuren open van Agro De Gaai

In het kader van 'Schoon Boeren' kun je op zondag 8 juli een bezoek brengen aan het varkensbedrijf Agro De Gaai van Geert en Marijke Van Wonterghem-Degezelle en hun kinderen Caroline en Charlotte. (Foto Inagro)
Redactie KW

In het kader van ‘Schoon Boeren’ vertellen zes familiale land- en tuinbouwers uit deze regio op zondag 8 juli hoe ze, elk op hun manier, de uitdagingen voor een ‘schonere’ landbouw aanpakken. Dat doen ook Geert en Marijke Van Wonterghem-Degezelle die aan de Gaaistraat het bedrijf Agro De Gaai runnen.

Varkens kweken met zorg voor de omgeving en aandacht voor de buren. Het is een uitdaging die Geert en Marijke Van Wonterghem-Degezelle nu al bijna dertig jaar aangaan. Ze zijn sociaal geëngageerd in de lokale gemeenschap en investeren volop in de energiezuinigheid van hun bedrijf. Van ventilatie over verlichting tot de voederinstallatie, alles gebeurt zo energiezuinig mogelijk. Een varkensbedrijf runnen, is keihard werken. Dat weerhoudt Geert en Marijke er niet van om ook naast hun professionele bezigheden, druk in de weer te zijn. Geert en Marijke stellen hun bedrijf graag open als het kan. Ook heel wat wilde beestjes voelen zich er als een vis in het water. Hazen, uilen, vleermuizen en zwaluwen hebben het naar hun zin rond de boerderij. Agro De Gaai werkt op twee locaties. In Deerlijk zijn zo’n 400 zeugen gehuisvest, waarvan bijna de helft ter plaatse afgemest wordt. “Het overige deel mesten wij zelf af buiten het Vlaamse gewest”, vertelt Geert. “Dat is een (milieu)bewuste keuze. De dieren worden immers zo dicht mogelijk bij de slachthuizen afgemest, omdat wij ervan uitgaan dat het op lange termijn zeker een voordeel is als je kunt produceren voor de binnenlandse markt.”

“De beestjes krijgen speelgoed, in de biggenbatterij kunnen ze voetballen”

Onder de douche

“In dat opzicht zijn wij al jaren leverancier bij de coöperatie Propigs. Onze varkens worden geslacht in Wijtschate en worden van daaruit verdeeld over de vestigingen van een grootwarenhuisketen. Het vlees wordt uitsluitend in West- en Oost-Vlaanderen afgezet. De varkens die we buiten het Vlaamse gewest afmesten, gaan ook via die grootwarenhuisketen en worden daar ter plaatse verkocht. De slachterijgroep met wie we samenwerken, heeft daar ook een slachthuis in de buurt. Een dergelijke korte keten biedt heel wat voordelen voor wie zijn ecologische voetafdruk wil verkleinen, want er is minder vervuilend transport nodig van de varkens, van het vlees en voor de mestafzet. Zeg maar drie vliegen in één klap.” Hygiëne en dierenwelzijn zijn geen loze woorden bij Agro De Gaai. “Er zijn verschillende zaken die wij altijd al belangrijk gevonden hebben in het bedrijf”, gaat Marijke verder. Hygiëne is er eentje van, omdat dat in grote mate bijdraagt aan een goeie productie met zo weinig mogelijk antibioticagebruik. We vinden het belangrijk dat het varken zich goed voelt. Het is pas wanneer een dier zich goed voelt dat het ook de beste resultaten zal geven. Ik vergelijk dat een beetje met ons. Als wij ons niet goed voelen, lukt het ook niet zo goed. Voor de mensen die op het bedrijf komen, betekent dat douchen bij elke betreding van de stallen.”

Voetballende biggen

“Voor het welzijn en het comfort van de dieren werd een hele rist maatregelen genomen. Je moet vooreerst zorgen dat je een goede accommodatie hebt voor de dieren, goeie stallen. In de kraamstal is alles uit kunststof vervaardigd, wat gemakkelijk proper en hygiënisch te houden is. Onze varkens krijgen ook voldoende plaats, daar zijn we zelf steeds strenger op. Wanneer de dieren voldoende bewegingsruimte hebben, groeien ze beter. We voorzien ook speelmateriaal. De beestjes zouden zich anders vervelen. Dat zijn meestal zaken waar ze op kunnen bijten en kauwen, dingen die bewegen en rammelen, zodat het speelmateriaal de aandacht trekt. In de biggenbatterij kunnen ze voetballen. In de vleesvarkensstal spelen ze met een knuppeltje en krijgen ze strooisel.” Op zondag 8 juli kan je kennismaken met het bedrijf. In het kader van Schoon Boeren wordt vanuit Agro De Gaai een fietstocht van 30 km georganiseerd. Starten kan tussen 13 en 15 uur aan de Gaaistraat 1. (DRD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier