Geert Bourgeois ontvangt exclusieve litho op viering 10 jaar Dement Oostende

Vrijdag vierde vzw Dement Oostende haar 10-jarig bestaan in De Grote Post. © MF
Matthias Feyen
Matthias Feyen Redactie KW

Vrijdagavond vierde erfgoedvereniging vzw Dement Oostende haar 10-jarig bestaan in CC De Grote Post in Oostende.

Met meer dan 170 genodigden was de viering een groot succes. Tijdens het officiële gedeelte sprak Vlaams minister-president Geert Bourgeois, bevoegd voor erfgoed, het publiek toe. Er werd ook een filmreportage vertoond met de hoogte- en dieptepunten in het Oostendse erfgoedbeleid van de laatste 10 jaar, doorspekt met interviews waarin bekende en minder bekende Oostendenaars hun visie op het Oostendse erfgoed weergeven. Zo kwamen onder meer ondernemer Mark Vanmoerkerke, TAZ-organisator Luc Muylaert, mediafiguur Herr Seele en burgemeester Johan Vande Lanotte aan bod.

“Appartementenbouw is prioriteit”

Tijdens het slotwoord loofde de erfgoedvereniging de stad Oostende omdat zij begin jaren 2000 als eerste stad in Vlaanderen werk is beginnen van een lokaal erfgoedbeleid. Zij betreurt echter dat de stad Oostende de meerwaarde van haar bouwkundig erfgoed niet onderkent en de stedenbouwkundige prioriteit nog steeds gericht is op de bouw van appartementen.

Tenslotte kondigde Dement aan dat het het stadsbestuur ook in de komende 10 jaar zal aansporen tot deugdelijk erfgoedzorg en haar zal wijzen op haar plicht om zorgvuldig om te gaan met het historisch patrimonium van Oostende. Geert Bourgeois kreeg een exclusieve litho van Hotel Paloma overhandigd van Dement. Een feestelijke receptie met muzikale omlijsting sloot het druk bijgewoonde evenement af.

(MF)